Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Barnehagene vil gjerne utvikle seg

NY RAPPORT: Den rykende ferske rapporten Spørsmål til Barnehage-Norge 2018 ble presentert for fylkesmannsembetene i forrige uke. Fra venstre Kjersti Okkelmo fra Utdanningsdirektoratet og Anne Sigrid Haugset fra Trøndelag Forskning og Utvikling.
Det nye idealet for kompetanseheving i barnehagen er utviklingsprosjekter der hele personalet deltar og får veiledning fra den lokale barnehagelærer-utdanningen. En fersk rapport fra Trøndelag Forskning og Utvikling viser at barnehagestyrere i hele landet nå forbereder seg på slike prosjekter.

 

– Barnehagestyrerne oppfatter denne nye måten for kompetanseheving er en av de viktigste føringene i rammeplanen, og de har blant annet behov for å lære å lede prosessene, sier forsker Anne Sigrid Haugset.

Rapporten «Spørsmål til Barnehage-Norge 2018» ble presentert på Utdanningsdirektoratets samling for fylkesmannsembetene 5.-6. februar. For femte år på rad har Trøndelag Forskning og Utvikling koordinert og gjennomført en rundspørring til hele barnehagesektoren på vegne av Utdanningsdirektoratet.

RAndi FAgerholt
PROSJEKTLEDER: Forsker Randi Ann Fagerholt, Trøndelag Forskning og Utvikling, har hatt ansvaret for sammenstillingen av dataene fra undersøkelsene.
Representative data

Prosjektleder Randi Ann Fagerholt har hatt med seg en stor gruppe kolleger i gjennomføringen, og tatt for seg en rekke tema knyttet til forvaltning av barnehagesektoren.

– Rundt regnet deltok 900 barnehagestyrere, 400 barnehageeiere og 300 kommuner i undersøkelsen, tilfeldig trukket ut slik at resultatene kan generaliseres statistisk, oppsummerer Fagerholt.

Trøndelag Forskning og Utvikling er sentral i flere større evalueringer i barnehagesektoren, og både Randi Ann Fagerholt og Anne Sigrid Haugset ser at data fra Spørsmål til Barnehage-Norge kommer til nytte på mange felt.

Svært positive til ny rammeplan

Onsdag i forrige uke dro fylkesmannsembetenes barnehageansvarlige nytte av dem i forbindelse med implementering av kompetansestrategien Kompetanse for framtidens barnehage.

– Det var kjekt å kunne vise dem tall som sa at barnehageeiere og -styrere både er positive til og ivrige etter å komme i gang med den nye rammeplanen. De har god oversikt over personalet sitt, de ser behovet for barnehagebaserte kompetansetiltak, og de etterspør støttemateriell som setter dem selv i stand til å lede disse prosessene, sier Haugset.

Videre viser også rapporten at ny rammeplan i 2017 har gjort egne roller i barnehagesektoren tydeligere, spesielt for barnehageeierne. Styrerne jobber mer med alle fagområdene i rammeplanen i 2018 enn i 2008, men det er fortsatt enkelte områder som er krevende.

Krevende med religion og filosofi

– Fagområdet Etikk, religion og filosofi oppleves som et utfordrende område for nesten 60 prosent av styrerne, og er fortsatt det området det blir jobbet minst med, understreker Haugset.

Etter å ha presentert utvalgte funn om rammeplan og kompetansekartlegging for fylkesmennene, fikk Haugset flere forespørsler om nye foredrag ute i fylkene. Det sier hun gjerne ja til, og hun synes det er veldig kjekt å se at kunnskapen som produseres i spørreundersøkelser, evalueringer og utredninger tas i bruk både raskt og aktivt i barnehagesektoren.

En sektor som etterspør kunnskap

– Jeg opplever barnehagesektoren som veldig lydhør og ivrig etter å utvikle seg, på alle nivåer. Vi føler oss privilegert som får lov til å støtte disse prosessene med kunnskap og analyser, understreker hun.

Haugset, A.S. (2019): Presentasjon av data fra rapporten Spørsmål til Barnehage-Norge 2018: Implementering av rammeplanen og kartlegging av kompetanse [lysark]. Gardermoen. Udir, Fylkesmannsamling, 5. februar 2019.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.