Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Bergmannsparken i Malm har potensial

FORESLÅR Å JUSTERE: Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling, har ledet evalueringen av Smøla Nærings- og Kultursenter KF og foreslår økt bevissthet rundt styringen og spissing av innholdet.
GIR BOLYST: Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling, mener Bergmannsparken har potensial til både identitets- og verdiskaping.
Kan gruveanlegget i Malm bli et nasjonalt reisemål eller et underjordisk drivhus?
– Mulighetene er mange, men det må tenkes helthetlig og ikke tas for lett på utfordringen som må forseres, sa seniorforsker Roald Lysø, da han kommenterte framtidsvyene på et møte nylig.

 

«Hva nå?» var temaet for et møte nylig om hvordan får til verdiskaping og utvikling for lokalsamfunnet med utgangspunkt i det tidligere gruveanlegget.  Gruveområdet med grunn og bygninger eies av Verran kommune, og kommunen har opprettet selskapet Bergmannsparken AS for å videreutvikle området. Ti millioner kroner er snart brukt til oppussing, sikring og istandsetting av bygninger og anlegg etter gruvedrifta, og kommunen har visjoner for Bergmannsparken.

– Området har åpenbart et potensial for stedsutvikling og å styrke identiteten og bolysten, sa seniorrådgiver Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling, da han kommenterte planene. Men det må ses i sammenheng med utvikling av hele Malm.

Mange interessenter

12 til 15 interessenter har meldt sin interesse for å etablere seg i det rehabiliterte gruveanlegget: Gruveteateret, Frivillighetssentralen, Galleri Widergren, Malm Røde kors, Malm oppvekstsenter, Næringsparken – med flere. På møte presenterte de sine tanker og ideer.

– Det er mange utfordringer i å utvikle området med så stort spenn i virksomhetene, sa Lysø. Å blande frivillighet og næringsliv er ikke enkelt. Uten en nennsom planlegging og gode prosesser aktørene imellom kan det fort oppstå ødeleggende interessekonflikter.

Kultur og/eller industri?

Det er nærliggende å tenke kultur- og opplevelsesaktiviteter som museum, teater, musikk, galleria, utstillinger etc. og teaterstykket, og kan danne grunnlag for stedsidentitet og reisemål. Teaterstykket Eplene i Messehagen har vært en suksess, og er behørig analysert i Lisa Eksmanns mastergrad.

Gruvegangene har potensial både som deponi og drivhus Men det er betydelige utfordringer knyttet til sikkerhetstiltak. Utfordringene er å ta vare på gruvehistorien, samtidig som det skapes verdier knyttet til kultur og næringsliv.

Den mentale innstillingen er viktig

– Evalueringer av Riksantikvarens verdiskapingsprogram relatert til suksesskriterier for verdiskaping i tilknytning til kulturarv er relatert til entusiasmen og viljen blant prosjektlederne og eieren, sier Lysø. Det snakkes om at den mentale innstillingen er avgjørende.

Forhistorien

Staten tok over Fosdalens Bergverks AS og gruvedrifta etter andre verdenskrig. Gruvedrifta gikk godt i flere tiår, men utover 1990-tallet ble økonomien anstrengt. Industriministeren slo gruva konkurs i 1989, og Nye Fosdalen Bergverk ble nedlagt i 1997. Etter den tid har det foregått et kontinuerlig arbeid med å legge til rette for ny virksomhet og verdiskaping. Noe har man lyktes med, og noe har gått dårlig. Det arbeidet som nå er gjort med oppussing, sikring og istandsetting av bygninger og anlegg gir i nye muligheter for ny virksomhet i det tidligere gruveanlegget.

bermannparkenx3

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.