Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Big Data redder liv

Big Data og personlig helseteknologi muliggjør nye måter å diagnostisere sykdom på, sier Roald Bergstrøm i en artikkel hos elektronett.no.

 

bergstrøm-elektronikknett-1200x800Mange sykdommer blir diagnostisert for sent.

– Forskere verden over ønsker å kunne kombinere personlig helseteknologi, sykehusjournaler, primærhelsetjenester og omsorgsjenter med andre tilgjengelig data for å identifisere sykdommer i en tidlig fast, sier seniorrådgiver Roald Bergstrøm, Trøndelag Forskning og Utvikling.

Bergstrøm har lag erfaring med helseinformatikk og helseteknologi blant annet som prosjektleder i Helsedirektoratet.

Et nytt helsevesen

Bruk av Big Data kan gi et nytt helsevesen som i større grad vil handle ha hver enkelt av oss under kontinuerlig oppsikt (monitorer), slik at hjelpen kan settes innfor det alvorlige skjer.

– På samme måte som vi overvåker prosesser i industrien kan vi følge med kroppen også, sier Bergstrøm. Det er nødvendig å tenke e-helse og journalinformasjon på nye måter.

Ved å kombinere informasjon fra genanalyser og familiehistorier kan man regne ut sannsynlighetene for at vi får arvelige sykdommer.

Google vet best

I dag er det Google som vet best når og hvor smittsomme sykdommer bre seg ved å analysere søk på nettet fra personer som har fått tidlige symptomer, sier Bergstrøm. Dersom vi har store nok datamengder kan vi i framtida identifisere enkeltindivider uten tilgang til offentlige helseregistre.

Les hele artikkelen i elektronikknett.no

Les mer om Trøndelag Forskning og Utvikling sine prosjekter innen velferdsteknologi.

Share on Facebook0Google+0Tweet about this on Twitter