Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Får velferdsteknologi til å snakke i lag

Opstartmøte prosjekt trygghetsalarm 3.0 fv. Lisa Ekmann, TFoU Øyvind Loeng, Sikom Kjetil Bø, Trollhetta Stein Jystad, CTM Lyng Ivar Blikø, TFoU Pål Skjager Løber, FourC Tor Rune Skoglund, FourC Inger Marie BAkken, TFoU Ida Erksdatter Brobakke, Nice Industridesign Marig Strugstad, Steinkjer kommune Eli Ringseth, Steinkjer kommune
OPPSTARTMØTE: (fv.) Lisa Ekmann, TFoU; Øyvind Loeng, Sikom; Kjetil Bø, Trollhetta; Stein Jystad, CTM Lyng; Ivar Blikø, TFoU; Pål Skjager Løberg, FourC; Tor Rune Skoglund, FourC; Inger Marie Bakken, TFoU; Ida Eriksdatter Brobakke, Nice Industridesign; Marit Strugstad, Steinkjer kommune og Eli Ringseth, Steinkjer kommune.
Hverdagsteknologi og velferdsteknologi er to sider av samme sak. Det som gjør hverdagen lettvint for noen, kan være nødvendig for å mestre dagliglivet for andre. Duppdittene er mange og finessene smarte – så mange at de kan bli mange løsninger å holde styr på.
– I prosjektet Aktiv respons skal vi prøve ut sammenkobling av teknologi fra ulike leverandører slik at det blir enklere å være bruker, sier Ivar Blikø, Trøndelag Forskning og Utvikling.

 

I prosjektet Aktiv respons – Tredjegenerasjons trygghetsalarm i forlengelse av masseprodusert forbrukerteknologi – er målet å prøve ut velferdsteknologi fra ulike leverandører og få dem til å virke lag. Det er mening å bruke et felles «språk» eller plattform basert på åpne standarder.

– Det gjelder å finne noen felles hensiktsmessige kjøreregler, sier Ivar Blikø, Trøndelag Forskning og Utvikling. Plattformen vi skal bruke, FourC Groovy M2M, er under uttesting i transportbransjen, som har tilsvarende utfordringer med mange ulike løsninger som ikke snakker sammen.

Komfyrvakt

Prosjektet skal prøve ut sammenkobling på den nevnte plattformen fungerer for tre ulike situasjoner. Første situasjon er trygghet for brann og oversvømmelse, hvor kjente løsninger innen VERN-serien kobles opp mot plattformen. Dette er blant annet komfyrvakt som kobler ut strømmen dersom det er for høy temperatur eller det har gått for lang tid uten bevegelse ved komfyren/komfyrtoppen

Fallsikring

Den andre situasjonen er trygghet for konsekvensene av fall. Frykten for å bli liggende lenge etter å ha falt, er stor både hos eldre og hos pårørende. Vi vil vise at sammenkobling på plattformen av sensor, kamera og program for billedanalyse kan brukes for bekrefte eller avkrefte at et person har falt og blitt liggende.

Medisindispenser

Den tredje situasjonen vi vil vise bruk av plattformen i, er sammen med medisindispenser. Vi ønsker å se hvordan en rimelig pilledispenser kan brukes sammen med plattformen.

– I tillegg ønsker vi å finne ut om det er mulig å videreutvikle løsningen til også å fungere som trygghetsalarm mot en alarmsentral, sier Inger Marie Bakken, Trøndelag Forskning og Utvikling.

To utprøvingsrunder

Utprøvingen er planlagt i to runder. Først en test i Demo Steinkjer på at løsningen fungerer teknisk utenfor laboratoriet, og til slutt reell utprøving med innbyggere i kommunen som kan ha nytte av løsningen.

4,6 millioner kroner

Prosjektet har en økonomisk ramme på i alt 4,6 millioner kroner, hvorav halvparten er egeninnsats og egenkapital fra samarbeidspartnerne og resten er en tildeling fra Regionalt forskningsfond Midt-Norge. Det er Steinkjer kommune som er kontraktspartner med Regionalt Forskningsfond, og Trøndelag Forskning og Utvikling har vært sentral i å skrive søknaden og er også forskningspartneren i prosjektet.

Partnere

Partnere i prosjektet er CTM Lyng AS, FourC AS, Nice Industridesign AS, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk Holding AS – Demo Steinkjer, Sikom AS, Steinkjer kommune, Trollhetta AS og Trøndelag Forskning og Utvikling AS

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.