Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Felles ledelse av jordskiftedomsstoler gir økt fleksibilitet

ekmann-lisa-1717-1200x800
HAR EVALUERT: – Det er gode faglige erfaringer med felles ledelse, sier forsker Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling. Økt fokus på ledelse kan være nødvendig.
Utprøvinger av felles ledelse av flere jordskiftedomstoler viser stort sett positive erfaringer, men kan innebære endringer i lederrollen.
– Mer fleksibel bruk av personressursene er en effekt, men å betjene større sokn kan føre til mye og lange reiser, sier forsker Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling. Dessuten blir lederrollen mer oppdelt, og må håndteres deretter.

 

Domstoladministrasjonen vurderer å etablere faste felles dommer- og dom­stol­leder­embeter mellom to eller flere domssokn for jordskifterettene. Før man tar stilling til dette har man prøvd ut ordningen i noen domstoler.

– Gjennomgående er det gode faglige erfaringer med felles ledelse, sier forsker Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling, som har ledet evalueringen av forsøkene. Økt fokus på ledelse kan være nødvendig. Felles ledelse vil kreve en mer mangfoldig lederrolle.

Mer ledelse

Hovedfunnene fra evalueringene er:

  • Felles ledelse vil gi en mer nyansert lederrolle, med tydeligere skille mellom profesjonell ledelse, fagledelse og personalledelse, samt problem­stil­linger rundt fjernledelse og stedlig ledelse.
  • Ressursmessig har konsekvensene vært større fleksibilitet, men med mer bruk av tid til reising
  • Store sokn (distrikter) krever grep med hensyn til geografisk distribuerte løsninger.
Snakket med de ansatte

Erfaringene er hentet inn fra forsøk gjort mellom jordskifterettene i Hamar/Kongsvinger og Vågå/Lillehammer. Det er snakket med to tredjedeler av de ansatte i disse domstolene.

Felles ledelse

Begrunnelsen for utprøving av felles ledelse er at dagens domstolstruktur med flere små enheter og et tilsvarende antall ledere. I tillegg til ressurs aspektet er det også utfordringer å rekruttere dommere til små fagmiljø. Arbeide er et ledd i å lete etter måter å utvikle jordskiftedomstolene.

Felles ledelse betegner en ordning der jordskifterettsleder leder mer enn en domstol. Felles leder har fullt lederansvar i alle domstolene. Med ledelse forstås i denne sammenheng både fagledelse og personalledelse.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.