Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Forskningsrådet innstiller på å ta bort grunnbevilgningen

UHELDIG: – Vi synes Forskningsrådet har vektlagt vår regionale rolle lite i sin helhetlige vurdering, sier direktør Øyvind Skogvold, Trøndelag Forskning og Utvikling.
Forskningsrådets hovedstyre anbefaler overfor Kunnskapsdepartementet at Trøndelag Forskning og Utvikling ikke får grunnbevilgning fra 2019. For lite vitenskapelig publisering og for få forskerårsverk er grunnen.
– Dette er et skritt tilbake for regionens tilgang på forskning, sier direktør Øyvind Skogvold, Trøndelag Forskning og Utvikling. Bortfall av disse midlene gjør det mer krevende å være en proaktiv kunnskapspartner, og styrke instituttets regionale og nasjonale rolle.

 

Mindre utviklingsmidler til Trøndelag Forskning og Utvikling er uheldig for Trøndelag. En nylig gjennomført evaluering av de samfunnsvitenskapelige forskningsinstituttene påpeker at de regionale instituttene har en viktig rolle i regionale kunnskapssystemer.

– Vi synes Forskningsrådet har vektlagt vår regionale rolle lite i sin helhetlige vurdering, sier direktør Øyvind Skogvold. Trøndelag utenfor Trondheim er lite forskningsorientert, og regioner som Namdalen og Innherred er spesielt utfordret. Disse regionene har satsinger på gang, og da er nærhet til et forskningsmiljø med på å akselerere kunnskapsbruken.

Uheldig

– Det er uheldig at Trøndelag Forskning og Utvikling svekkes, sier Hege Nordheim-Viken, ordfører i Høylandet kommune og leder for komite for kompetanse, FoU og innovasjon, Namdal regionråd. Vi trenger et forskningsinstitutt som kan være en kompetent kunnskapspartner i vårt arbeid.

Regjeringen sier ofte at «kunnskap er den nye oljen» og at alle deler av landet må ha lik tilgang til kompetanse. Da må Trøndelag Forskning og Utvikling, som et regionalt forankret institutt, sikres.

Vitenskapelig publisering kritisk

For lite vitenskapelige publikasjoner i anerkjente publikasjonskanaler er hovedgrunnen til at Trøndelag Forskning og Utvikling mister grunnbevilgningen.

– Historisk er dette riktig. Vi har fått signalet tidligere og selvfølgelig satset bevisst på dette de siste årene, sier Skogvold. I 2017 ser vi positive resultater av satsingen, og prognosen for 2018 er i tråd med Forskningsrådets måltall.  Publisering er en langsom prosess, hvor det kan ta seks måneder til to år før en ferdigskrevet artikkel kommer på trykk.

Fånyttes satsing

Nord universitet, som er instituttets største eier, har tatt tydelige grep, som tidligere evalueringer har etterlyst.

– Det er synd at vi ikke får sjansen til å fullføre våre strategiske satsinger som er et svar på tidligere signaler fra Forskningsrådet, sier Skogvold. For Trøndelag Forskning og Utvikling som selskap betyr bortfallet av grunnbevilgning at det blir mer krevende å ta en nasjonal rolle.

Andre institutt har brukt rekruttering som virkemiddel når bidragsinntekter og publisering skal økes. Disse grepene har også Trøndelag Forskning og Utvikling tatt, men det er for tidlig å se resultatene av det nå.

Bevilgingen har utgjort ca. 3 millioner kroner i året for Trøndelag Forskning og Utvikling de siste årene, og har vært øremerket langsiktig kunnskaps- og kompetanseoppbygging.

Kvalifikasjonskrav

Deltakelse i basisfinansieringsordningen er ikke rettighetsbasert. Departementer med basisfinansieringsansvar foreslår i statsbudsjettet hvert år hvilke forskningsinstitutter som skal motta basisfinansiering, og om noen institutter skal tas inn i eller ut av ordningen. Les mer om statlig basisfinansiering av forskningsinstitutter.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.