Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Gjør plastavfall om til valuta

AVFALL SOM RESSURS: Camilla Bjerkli, Trøndelag Forskning og Utvikling, skal arbeide samme med Bright Products for å finne løsninger hvor plastavfall blir valuta for avfallsplukkere i utviklingsland.
TFoU-forsker er engasjert av BRIGHT Products for å bidra til at fattige i utviklingsland kan skape verdier av plastavfall.
– Spennende, meningsfullt og framtidsrettet, sier forsker Camilla Louise Bjerkli, Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU), som i sin doktorgrad studerte avfallshåndtering i Addis Abeba.

 

BRIGHT Products produserer solenergilamper i fattige regioner i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Bjerkli er engasjert på et prosjekt hvor BRIGHT skal samarbeide med Plastic Bank om økt utnyttelse av plastavfall.

Avfall er en verdifull ressurs. Mange mennesker lever av å samle inn avfall til gjenbruk og gjenvinning. Ca. én prosent av den urbane befolkningen i utviklingsland lever av pengene de tjener på innsamling av avfall. Men avfallsplukkerne tjener lite til tross for den gode jobben de gjør.

Plastavfall som valuta

Målet med prosjektet er å gi avfallsplukkere en høyere verdi for plasten de samler inn. Tanken er at plasten de samler inn kan bli brukt som valuta som avfallsplukkerne kan kjøpe ulike produkter og tjenester de har behov for, som for eksempel en solcelle lampe eller helseforsikring.

SunBell

– På denne måten vil fattige som ikke har tilgang til strøm, kunne få tilgang til solcelleprodukter, sier Bjerkli.

Med BRIGHT sin SunBell Smart vil de få tilgang til lys og ladning av smarttelefoner som i sin tur vil gi muligheter for å jobbe lengre, gjøre lekser samt å nyttiggjøre seg informasjon via telefonen og benytte seg av digitale betalingsløsninger.

Entreprenørskap

I tillegg har prosjektet fokus på entreprenørskap blant annet ved å tilby avfallsplukkere digitale verktøy for praktisk anvendelse av solenergi og tilgang til kunnskap innen økonomiforståelse og fordelene med solenergi.

– Ved å gi plastavfall en høyere verdi, tilby solenergilamper, samt å utnytte digitale verktøy tror vi at dette vil bidra til å bryte barrierer samt å styrke avfallsplukkeres arbeidssituasjon samtidig som det vil bidra til en sirkulær økonomi, sier Bjerkli.

Verdiskaping

Flere studier viser at avfallsplukkere bidrar til betydelig verdiskaping. De redusere mengden avfall. De tilbyr industrien råvarer til en lavere pris gjennom resirkulering og reduserer behovet for råvareimport fra utlandet.  Dette bidrar til arbeidsplasser og et levebrød for flere tusen fattige.

Les mer om

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.