Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Gjør plastavfall om til valuta

AVFALL SOM RESSURS: Camilla Bjerkli, Trøndelag Forskning og Utvikling, skal arbeide samme med Bright Products for å finne løsninger hvor plastavfall blir valuta for avfallsplukkere i utviklingsland.
TFoU-forsker er engasjert av BRIGHT Products for å bidra til at fattige i utviklingsland kan skape verdier av plastavfall.
– Spennende, meningsfullt og framtidsrettet, sier forsker Camilla Louise Bjerkli, Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU), som i sin doktorgrad studerte avfallshåndtering i Addis Abeba.

 

BRIGHT Products produserer solenergilamper i fattige regioner i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Bjerkli er engasjert på et prosjekt hvor BRIGHT skal samarbeide med Plastic Bank om økt utnyttelse av plastavfall.

Avfall er en verdifull ressurs. Mange mennesker lever av å samle inn avfall til gjenbruk og gjenvinning. Ca. én prosent av den urbane befolkningen i utviklingsland lever av pengene de tjener på innsamling av avfall. Men avfallsplukkerne tjener lite til tross for den gode jobben de gjør.

Plastavfall som valuta

Målet med prosjektet er å gi avfallsplukkere en høyere verdi for plasten de samler inn. Tanken er at plasten de samler inn kan bli brukt som valuta som avfallsplukkerne kan kjøpe ulike produkter og tjenester de har behov for, som for eksempel en solcelle lampe eller helseforsikring.

SunBell

– På denne måten vil fattige som ikke har tilgang til strøm, kunne få tilgang til solcelleprodukter, sier Bjerkli.

Med BRIGHT sin SunBell Smart vil de få tilgang til lys og ladning av smarttelefoner som i sin tur vil gi muligheter for å jobbe lengre, gjøre lekser samt å nyttiggjøre seg informasjon via telefonen og benytte seg av digitale betalingsløsninger.

Entreprenørskap

I tillegg har prosjektet fokus på entreprenørskap blant annet ved å tilby avfallsplukkere digitale verktøy for praktisk anvendelse av solenergi og tilgang til kunnskap innen økonomiforståelse og fordelene med solenergi.

– Ved å gi plastavfall en høyere verdi, tilby solenergilamper, samt å utnytte digitale verktøy tror vi at dette vil bidra til å bryte barrierer samt å styrke avfallsplukkeres arbeidssituasjon samtidig som det vil bidra til en sirkulær økonomi, sier Bjerkli.

Verdiskaping

Flere studier viser at avfallsplukkere bidrar til betydelig verdiskaping. De redusere mengden avfall. De tilbyr industrien råvarer til en lavere pris gjennom resirkulering og reduserer behovet for råvareimport fra utlandet.  Dette bidrar til arbeidsplasser og et levebrød for flere tusen fattige.

Les mer om