Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Innovativ formidling med ny teknologi

FORMIDLING: Frode Aarvik og John Pål Inderberg (i midten) presenterte innovative formidlingsgrep på CAFF-konferansene i Rovaniemi nylig. Her sammen med forskerne Evgenia Panoriou og Manolia Vougioukalou som inviterte duoen til neste konferanse i Hellas.
Vitenskapelige fakta er ikke nok for å endre holdninger og atferd, påstår biolog og kunstner Frode Aarvik. Prosjektet Immersiv formidling prøver ut innovativ formidling basert på utvidet virkelighets teknologi (AR).

 

– En av de største utfordringer innen klima- og miljøspørsmål er at kun å kommunisere kunnskap ikke er nok til å gi handling, sier biolog og kunstner Frode Aarvik. Kunsten spiller på følelser, vitenskapen på intellektet.

Nylig deltok Frode Aarvik og John Pål Inderberg på kongressen Conservation of Arctic Flora and Fauna (CAFF) med et innlegg om, og eksempel på, innovativ formidling i regi av prosjektet Immersiv formidling.

CAFF arbeider med biologisk mangfold i arktiske strøk. Konferansen hadde 450 deltagere fra 24 land. Kunstprosjektet Dialogus Arctica er en alternativ måte å fortelle hva som skjer i Arktis – hvor kunst, musikk, kunnskap og ny teknologi spiller sammen.

Å berøre med underholdningsteknologi

Målet med Dialogus Arctica er å utforske mellomrommet mellom vitenskap og kunst, og skape kunstneriske uttrykk som berører folk og stimulere til positive handlinger for miljøet. Fokuset er på dialog mellom dyr, natur og mennesket.

AR-TEKNOLOG: Magnus Lillemark, Trøndelag Forskning og Utvikling, deltar i den tekniske tilretteleggingen av formidlings-utprøvingene.

– Forskningsmessig handler dette om hvordan man kan skape opplevelser med særskilt innlevelse for å skape nærhet til et problem som føles langt unna, både i tid og rom, sier Magnus Lillemark, Trøndelag Forskning og Utvikling.  Det handler om hvordan tradisjonell, kunst ved hjelp av underholdningsteknologi og musikk, kan bidra til å opplyse, engasjere og skape holdningsendringer.

Innovativ formidling med krevende teknologi

«Å skape» og «å formidle» er sentrale begreper for Steinkaret Scene, drevet av musiker, sier professor emeritus og musiker John Pål Inderberg. Prosjektet produserer og prøver ut opplevelser basert på Augmented reality (AR) [utvidet virkelighet] teknologi og animasjoner med tilhørende musikk.

Det er krevende å jobbe med nye AR-løsninger fordi teknologien utvikler seg utrolig rask og ikke har funnet noen form for standard. En annen utfordring er hvordan man kan beholde det genuine i kunstnerens uttrykk i overgangen til nye, bevegelige medium.

Nyttige tilbakemeldinger

– Å treffe forskere og myndigheter fra ulike land i en så tidlig fase av prosjektet er avgjørende, sier Aarvik. Vi fikk gode og nyttige tilbakemeldinger og invitasjoner til samarbeid med andre prosjekter.

Prosjekter er delfinansiert av DistriktsForsk. Prosjekteier er Steinkaret Scene AS. Trøndelag Forskning og Utvikling er ansvarlig FoU-institusjon ved Magnus Lillemark, som blant annet har utviklet filmene og animasjonene. Les mer om prosjektet Dialogus Arctica.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.