Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Internasjonal landbruksforskning om kunstig intelligens i fjøset

HORISONT 2020: Direktør Øyvind Skogvold og forskningsleder Roald Sand, Trøndelag Forskning og Utvikling, er glad for aksepten som ligger i å ha nådd gjennom med EU-prosjektsøknad.
Trøndelag Forskning og Utvikling er partner i et stort internasjonalt prosjekt om beslutningstøtte til husdyrprodusenter ved bruk av informasjonsteknologi og kunstig intelligens.

 

– Vår oppgave er å følge utprøving av ny teknologi og se hvilke erfaringer og effekter det har på beslutninger og forretningmodeller hos bønder regionalt, og i første rekke husdyrprodusenter, sier forskningsleder Roald Sand, Trøndelag Forskning og Utvikling.

Prosjektet er nært knyttet til Landbrukets Dataflyt sitt arbeid, og dreier seg om informasjonsteknologi, lure løsninger og automatiserte beslutninger når det gjelder husdyrdrift.

DEMETER

Prosjektet – som heter DEMETER – er treårig og starter opp til sommeren, etter de endelige kontraktsforhandlingene. Det har 60 partnere fra 18 land og omfatter 5.700 bønder og 20 pilotprosjekter innen fem landbrukssektorer. Totalbudsjettet er på 17,7 millioner euro og er en del av EU og  Forskningsrådets Horisont 2020 satsing. Horisont 2020 er verdens største forskning og innovasjonsprogram.

Prosjekter har for øvrig navn etter den greske gudinnen for innhøstning og avling som overvåket kornet og jordens fruktbarhet: Demeter.

Teknologi og forretningsmuligheter

Prosjektmålet er å bygge en internasjonalt datadrevet, innovativt og bærekraftig europeisk landbrukssektor og utvikle bærekraftig europeisk Internet of Tings-teknologi og forretningsøkosystem som skal endre Europas mat- og landbrukssektor.

– Noe av formålet er å demonstrere potensialet for bruk av avansert standard teknologi på tvers av land og sektorer, sier Sand. Og på den måte utvikle nye forretningsmessig muligheter for landbrukssektoren, sier Sand.

Kunstig intelligens

Trøndelag Forskning og Utvikling deltar på området husdyrbruk med mye fokus på melkeproduksjon og bruk av data fra melkeroboter og fôingsautomater for beslutninger angående produksjon, økonomi, fôring, dyrehelse og dyrevelferd basert på automatisk analyser av sensorregistrerte data – såkalt kunstig intelligens.

Nettverk

– Dette er vårt første Horisont 2020-prosjekt, forteller direktør Øyvind Skogvold, Trøndelag Forskning og Utvikling.  Det er nettverk fra tidligere søknads- og prosjektsamarbeid, og ikke minst samarbeidet med Landbrukets Dataflyt, som er bakgrunnen for vår deltagelse.

Norske partnere i prosjektet er Trøndelag Forsking og Utvikling, SINTEF, Mimiro, Agricultural dataflow SA og Asplan Viak Internet AS. Prosjektet utgjør ca. 2,5 millioner kroner i omsetning for Trøndelag Forskning og Utvikling.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.