Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Inviterte forskerne til Ovalt PensjonistPensjonat

Maurtuva vekstgård Håkon Sivertsen Bente Nordtug Kjerstin Hegdal Grimstad
FORSKNING: Kjerstin Heggdal Grimstad (tv.), Maurtuva Vekstgård; Bente Nordtug, Nord universitet og Håkon Sivertsen Trøndelag Forskning og Utvikling diskuterte kunnskapsutvikling i hjemmekoselige omgivelser på Martuva Vekstgård, Inderøy.
Maurtuva Vekstgård på Inderøya utvider stadig. Etter å ha hatt suksess med TrivselsTreff og PensjonistPensjonat prøver man nå ut Ovalt PensjonistPensjonat. Utprøvingen skal følges med forskerblikk.
– Så vidt vi vet er dette et unikt tilbud for personer med demens i Norge, sier daglig leder Kjerstin Heggdal Grimstad, Maurtuva Vekstgård. Derfor ønsker vi også å koble forskning på, slik at kunnskapen og læringen blir størst mulig.

 

– Vi har drevet med tilbud for personer med demens siden 2012. Først dagtilbud, som etter hvert også ble kombinert med overnatting, sier Kjerstin Heggdal Grimstad. Nå starter vi et toårig prosjekt med utprøving av et utvidet overnattingstilbud til fire netter fire ganger i året, og kaller det for Ovalt PensjonistPensjonat (OPP).

Prosjektet er et samarbeid mellom Martuva Vekstgård, Inderøy kommune, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Inderøy sanitet. Målet er både å gi deltagerne noen gylne øyeblikk og de nærmeste pårørende nødvendige hvileskjær i hverdagen.

Nettverk og individuelle aktivitetsplaner

– Et av målene med det utvidede overnattingstilbudet er blant annet å knytte oss opp mot nettverket rundt overnattingsgjestene, sier Grimstad.  Vi skal lage skreddersydde tilbud rundt hver enkelt pensjonær, med forpliktende avtaler med venner og/eller frivillige. Slik får vi tilrettelagt dagene etter pensjonærens egne ønsker, mestringsnivå og kapasitet. Aktivitetene kan være alt fra fisketur til kirkebesøk.

Faglig interessant

– Dette med aktivt å knytte til seg nettverket rundt personer med demens er meget interessant faglig, sier demensforsker Bente Nordtug, Nord universitet. Vi vet at nettverket er viktig, men også krevende spesielt i den tidlige fasen av sykdommen. Vi håper å kunne lære mer om dette gjennom et samarbeid med Maurtuva.

Samarbeider med forskningsmiljøene

Maurtuva Vekstgård har invitert inn både Nord universitet og Trøndelag Forskning og Utvikling for å se på mulighetene for forskning og kunnskapsproduksjon i forbindelse med prøveprosjektet.

– Det helsefaglige er åpenbart, og her har vi et samarbeid med Nord universitet, sier Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling. I tillegg er både partnerskap med frivillige, eventuell bruk av velferdsteknologi og utvikling av forretningsmodeller nevnt i målsetting til prosjektet og dette er områder vi har en del kunnskap om og erfaring med.

ET HJEM: Kjerstin Heggdal Grimstad og Ida Stene Tangstad er initiativtakerne bak Maurtuva Vekstgård som drives i landlige omgivelser i et våningshus på en gård, etter inspirasjon fra Inn på tunet-konseptet.
ET HJEM: Kjerstin Heggdal Grimstad (tv.) og Ida Stene Tangstad er initiativtakerne bak Maurtuva Vekstgård som drives i landlige omgivelser i et våningshus på en gård, etter inspirasjon fra Inn på tunet-konseptet. Tangstad er faglig leder for demenstilbudene.
Nyttig kunnskap

Sivertsen berømmer Maurtuva Vekstgård som «husker» å tenke forskning i sine utviklingsprosesser, og ikke minst at de inviterer til samarbeid tidlig i prosessen.

– I første omgang ser vi på mulighetene for å søke finansiering gjennom Regionalt forskningsfond. Så får vi se hva som ligger av potensiale i dette framover, både forretningsmessig og forskningsmessig, sier Sivertsen. Målet er å utvikle kunnskap som er til nytte for alle parter framover.

Nytt, nyttig og nyttiggjort

– Vi er stolt over at PensjonistPensjonatet har blitt en reell innovasjon, sier Grimstad. At det var nytt vet vi. Nytten har vi fått testet ut. Og når det nå er blitt en del av Inderøy kommunes demensomsorg er det også nyttiggjort.

Les mer om Maurtuva Vekstgård og Regionalt forskningsfond

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.