Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Skal lære aktivt sammen i barnehagene

TILBAKEMELDING: – Barnehagebasert kompetanseutvikling må være noe mer enn «bare» at enkeltpersoner sendes på kurs, sier forsker Anne Sigrid Haugset, Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU).
Barnehagebasert kompetanseutvikling er en sentral del av strategien for å heve kompetansen til de som arbeider i barnehagen. Men til tross for at tiltaket er beskrevet i kompetansestrategien for sektoren, er innholdet uklart for mange i barnehagesektoren.
– Det varierer veldig hva som legges i begrepet, men det må være noe mer enn «bare» at enkeltpersoner sendes på kurs, sier forsker Anne Sigrid Haugset i Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU).

 

Trøndelag Forskning og Utvikling, Dronning Mauds Minne høgskolen og NTNU Samfunnsforskning følgeevaluerer strategien Kompetanse for Framtidens barnehagen, på oppdrag for Utdanningsdirektoratet. Nylig presenterte Anne Sigrid Haugset fra Trøndelag Forskning og Utvikling resultater fra evalueringsrunden i 2016−2017 på Utlendingsdirektoratets fagsamling for fylkesmennene.

Et litt uklart tiltak

– Vi har blant annet sett på bruk av midler til barnehagebasert kompetanseutvikling, og finner at det er noe uklart hvilke konkrete tiltak i barnehager og kommuner som kan regnes som barnehagebasert kompetanseutvikling, sa Haugset til representanter for fylkesmenn, direktorat og departement.

Barnehagebasert kompetanseutvikling er ment å være prosjekter utviklet og forankret i den enkelte barnehage, der man benytter ekstern kompetanse og der hele personalet inngår i opplegget. Det skal legges til rette for en kollektiv refleksjons- og læringsprosess, men ellers er innholdet i prosjektene mye opp til barnehagene selv.

Prosjekter i stedet for kurs

– Fylkesmannen tildeler penger til barnehagebasert kompetanseutvikling. Noen steder tildeles pengene til kommunene som barnehagemyndighet, som i sin tur arrangerer fellestiltak som både kommunale og private barnehager kan delta i. Andre steder lar kommunene den enkelte barnehage, enten ved styrer eller eier, søke om midler til sine egne prosjekter i barnehagene, sier Haugset.

Det alle synes å være enige om, er at når man arbeider barnehagebasert så må det noe mer til enn å trekke ut noen få ansatte og sende dem på kurs. Dette har vært en vanlig modell for kompetanseheving tidligere. Nå er det mer kollektive læringsprosesser man er ute etter, der ansatte lærer sammen og av hverandre.

En ressurskrevende arbeidsform

– Dette er helt klart mer krevende både å gjennomføre og ikke minst å lede. I de barnehagene forskerne våre har besøkt som jobber på denne måten, ser vi blant annet at de raskt møter på kapasitetsproblemer. Barnehagen er en «mager» organisasjon som fokuserer på å holde driften i gang. Likevel kan barnehagebasert kompetanseutvikling gi mye læring, og spesielt er det viktig at assistentene deltar, sa Haugset i presentasjonen sin.

Følgeevalueringen går over flere år, og forskerne er i full gang med datainnsamling og analyser for neste rapport. Den kommer våren 2018.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.