Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Lytring under Forskningsdagene

Roald Sand
LYTRING: Forsker Roald Sand, Trøndelag Forskning og Utvikling, som overvar diskusjonene rundt «Hva nå Trønder», en såkalt lytring – under Forskningsdagene 2018.
For første gang var lytring – debatt med utgangspunkt i samfunnsaktuell forskning – en del av programmet under Forskningsdagene i Nordtrøndelag.

 

Lytring er en arena for forskningsformidling og debatt med ambisjonen om å formidle forskning og skape refleksjon rundt aktuelle samfunnsspørsmål. Temaet var «Hva nå trønder?» – med bakteppe til de mange strukturelle prosessen som foregår i regionene.

– Et spennende opplegg, sier Roald Sand, Trøndelag Forsking og Utvikling. Prinsippet er at man starter med et faglig innlegg som etterfølges av en paneldebatt og innspill fra salen.

Opplegget er utprøvd blant forskningsmiljøene i Bodø.

100 deltagere

I Levanger var det ca. 100 deltagere i salen og panelet besto av Øystein Rennemo, professor Nord universitet; Guro Angell Gimse, stortingsrepresentant for Høyre Trøndelag; Iver Hallem, fylkesvaraordfører i Trøndelag; Emma Svarva Giskås, student ved Nord universitet og Bjarne Håkon Hanssen, partner og seniorrådgiver i Kruse Larsen. Ordstyrer var Merete Verstad, distriktsredaktør NRK Trøndelag.

– Det var en interessant erfaring og et opplegg som ga mersmak, sier arrangementsansvarlig Øystein, Rennemo, Nord universitet. I ettertid ser jeg at vi kunne vært bedre på å fange opp kommentarer fra salen. Men her finnes gode teknologiske løsninger som vi vil ta i bruk ved neste anledning.

Viktig festival

Forskningsdagene er et viktig arrangement for å forstå betydningen av kunnskap som ressurs i samfunnet, sier direktør Øyvind Skogvold, Trøndelag Forskning og Utvikling. Arrangementene spenner fra allmennrettet forskningsinformasjon, nysgjerrighetsskaping blant unge og kunnskapsformidling, til samfunnsdebatt og drøfting av forskingspolitikk.

Forskningsdagene er en nasjonal, årlig festival i regi av Norges Forskningsråd. Alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte institusjoner deltar. Festivalen har vært arrangert hvert år siden 1995.

Innholdet i Forskningsdagene er det de lokale arrangørene som står for. På landsbasis er om lag 200 arrangører med.  Festivalen er Norges største arena for allmennrettet forskningskommunikasjon og utmerker seg også i europeisk sammenheng for sin geografiske og faglige bredde.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.