Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Miljøbevissthet som merkevare

MILJØRÅDGIVER: Nina Solbakk, Trøndelag Forskning og Utvikling, har fasilitert miljøfyrtårn-sertifiseringen for Den Gyldne Omvei.
Da Den Gylne Omvei på Inderøya ble godkjent som bærekraftig reisemål ble miljøsertifisering viktig.
– Dette ble starten på en «best i lag»-sertifiseringsprosess, sier Nina Solbakk, Trøndelag Forskning og Utvikling, som har bistått Inderøy-bedriftene med å bli miljøfyrtårn.

 

Seks bedrifter i Den Gylne Omvei, pluss paraplyorganisasjonen, er i løpet av det siste året sertifisert som miljøfyrtårn. Bedriftene er Berg Gård/Inderøy Brenneri – gårdsbutikk, Jægtvolden Fjordhotell, Strømnes-Oldefars gjestehus, Ystgård Gartneri, Inderøy Gårdsbryggeri og Gulburet.

Bærekraft og miljøsertifikat

– Prosessen startet med at vi ønsket å kvalifisere oss som Bærekraftig Reisemål, sier Margareta Uddu, Strømnes-Oldefars gjestehus. Bærekraftig Reisemål er en kvalitetsstandard og internasjonal godkjenningsordning  basert på ti prinsipper for bærekraftig reiseliv.

Dette er en langsiktig utviklingsprosess som blant annet verdsetter miljøsertifisering.

– Hvert år når Den Gylne Omvei rapporterer status på arbeidet med bærekraft teller vi opp antallet medlemsbedrifter som er sertifisert, sier Uddu.

Viktig med veiledning

Strømsnes-Oldefars gjestehus er en av de bedriften som har fått miljøfyrtårnstatus.

– Det har vært mye arbeid, sier Uddu. Derfor har det vært veldig viktig å ha hatt en veileder. I en travel driftshverdag kan det være vanskelig å sette av tid til utvikling. Da er det godt å ha en fasilitator som «maser» litt.

Klynge-effekt

– Det har vært interessant å arbeide med flere bedrifter samla, sier rådgiver Nina Solbakk, Trøndelag Forskning og Utvikling, som har bistått Den Gylne Omvei. Det har gitt en slags klyngedynamikk – at man lærer og inspireres av hverandre. For miljøbevissthet er en modningsprosess.

Dokumentert miljøbevissthet

Å bli sertifisert innenfor miljøfyrtårnordningen innebærer en prosess fram mot en dokumentert miljøbevissthet.

– For dette er en prosess, et arbeid over tid, som innebærer å systematisere det man har av rutiner innenfor området helse miljø og sikkerhet, sier rådgiver Nina Solbakk, som har veiledet og lede prosessen, kalt inn til møter og vært referent.

Les mer om Den Gylden Omveg, Inderøy

Se filmen om Inderøy som bærekraftig reisemål.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.