Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Mobil røntgen på nordisk e-helsekonferanse

Mobil røntgen
MOBIL RØNTGEN: Desentraliserte helsetjenester er effektivt i grisgrendte distrikter med lange avstander.
Nylig arrangerte VelTeL nordiske e-helsedager i Østersund. Utprøvingene av mobil røntgen i Namdalen var et av de norske prosjektene som ble presentert.

 

Mobil røntgen er rett og slett en bil full av røntgenutstyr som kjører ut til pasientene.
– Det hele startet med en utfordring fra Vikna kommune, sier radiograf og prosjektleder Kristin Marie Brembu, Helse Nord-Trøndelag. I januar 2018 startet utprøvingen.

Tjenesten gir bedre tjenester for folk i grisgrendte strøk, og er penger spart for sykehuset.

To typer tjenester

Prosjektet «Mobil Røntgen i Namdalen» har utviklet røntgentjenester både rettet mot syke- og pleiehjemstrengende og polikliniske røntgenpasienter.

Med «OnCall»-løsningen tar leger direkte kontakt med den mobile røntgentjenesten, og avtaler en undersøkelse på eksempelvis sykehjem i pasientens nærmiljø så raskt som mulig. Denne tjenesten tilbys alle kommunene i Namdalen.

«OnSite»-løsningen utføres ved at kommunen selv innreder et undersøkelsesrom designet for røntgenundersøkelser. Polikliniske pasienter bosatt i nærområdet kan dermed kalles inn til undersøkelse i det oppsatte lokalet.

Nordiske e-helsedager

– 80 personer fra Norge og Sverige deltok på e-helsedagene o Østersund, forteller norsk prosjektleder for VelTel, Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling. Det var deltagere både fra næringslivet, sykehus og kommuner.

Formålet med arrangementet var å vise fram prosjekter og resultater fra tester utprøvinger av velferdsteknologi. Innlagt i konferansen var også et besøk på det nye e-Hälsocentrum i Østersund, et kontorfellesskap for ulike aktører innen e-helse.

VälTeL

VälTeL står for Välfärdsteknologiske TestLabs, og er en utprøvingarena for ulike velferdsteknologiske tjenester.  Det er Helse Nord-Trøndelag og Region Jämtland Härjedalen som eier prosjektet. Helseforetaket har leid inn Trøndelag Forskning og Utvikling for å ta seg av prosjektlederjobben på norsk side. Håkon Sivertsen og Roald Bergstrøm fra Trøndelag Forskning og Utvikling arbeider på prosjektet.

Prosjektperioden for Interregprosjektet går fra august 2016 til juli 2019. I alt er det 40-talls bedrifter, kommuner og forskningsinstitutter som er involvert i prosjektet. Deres egeninnsats og tidsbruk utgjør en samlet verdi av nærmere 18 millioner kroner. Interreg Sverige-Norge har bevilget 3,7 millioner kroner til prosjektet.

Les mer

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.