Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Mobile kunnskapsdråper for helsearbeidere

PRAKTISK UTPRØVING: Elisabeth Buhaug Moum i Dynamisk helse (tv.) og sykepleier Inger Helmo, Verdal Bo- og helsetun prøver ut appen Drops i praktisk arbeid. (Foto: Bjørn Magne Lyngstad.)
Drops heter en ny app som dropper dråper med konkret og relevant informasjon til helsearbeidere via mobiltelefonen: mikrolæring.
– Selv om man har fått opplæring i hvordan arbeid utføres, blir man tryggere i gjennomføringen av konkret oppgaver ved en kjapp påminning, sier seniorrådgiver Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling.

 

Drops er en app som presenterer kort og presis kunnskap på smarttelefon. Teknologien er utviklet av Dynamisk Helse AS som de siste årene har jobbet med å utvikle smidige opplæringsløsninger tilpasset helsearbeideres travle arbeidsdag.

Trøndelag Forskning og Utvikling har i sommer vært med å kartlagt behovet for appen. En undersøkelse blant vikarer ved Verdal Bo- og helsetun viser at over halvpartene er usikre på hvordan de løser arbeidsoppgavene i skyllerommet, unngår smittespredning eller håndterer akuttsituasjoner når de er på vakt.

Nyttig

– Dette tyder på at det er et behov for å gjøre de ansatte tryggere i sin arbeidshverdag, sier Bjørn Magne Lyngstad, leder for utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester ved Verdal Bo- og helsetun.

Undersøkelsen viser også at det er usikkerhet knyttet til arbeidsoppgaver rundt daglig stell av pasienter.

Mikrolæring

Appen er et hjelpemiddel for situasjonsspesifikk opplæring – mikrolæring − i konkrete og relevante tema integrert i det daglige arbeidet. Mikrolæring er en metode for å lære ved å gi mottagere små, presise porsjoner informasjon. Den lærende har kontroll med hvor og når læringen skjer.

– Vi tror at kunnskap er nøkkelen til trygge helsearbeidere og velfungerende organisasjoner sier daglig leder, gründer og sykepleier Ann Kristin Johansen i Dynamisk Helse. Vi utvikler appen fortløpende og legger til elementer som vi opplever brukerne har behov for.

Kunnskap her og nå

Appen lastes ned på den enkeltes mobiltelefon. Hvilket innhold den enkelte helsearbeider skal få tilgang til bestemmes av nærmeste leder og opplæringen aktiveres ved å skanne en QR- koder der kunnskapen er aktuell. Innholdet presenteres kort og presist, understøttet av visuelle effekter.

Opplæringen består av korte presentasjoner i form av video, bilder, animasjoner og tekst. Den ansatte sjekke selv opp hvordan oppgavene løses på sin egen mobiltelefon. Dette kan gjøres i forkant av arbeidsdagen, i pausen eller i arbeidssituasjonen.

– Ved å skanne for eksempel en QR-koden som er hengt opp ved skyllerommet, kommer man direkte inn på en kort opplæringsvideo om hvordan skyllerommet fungerer, hva som er skittent og hva som er sterilt, sier Johansen.

Flere kan prøve

Arbeidet er en del av Interregprosjektet VälTel, skal det testes ut ulike velferdsteknologiske løsninger i Trøndelag og Jämtland/Härjedalen.

Kommuner som ønsker å prøve ut Drops i sine helseinstitusjoner kan ta kontakt med prosjektleder for VälTel, Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling

Les mer på nettsidene til Dynamisk Helse as.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.