Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Mobiliserer for kunnskapsbruk i kommunene

KOMMUNEKUNNSKAP: Lisa Ekmann og Roald Lysø skla arrangere et prosjektversted for å stimulere til mer kunnskapsutvikling i og for kommunene.
KOMMUNEKUNNSKAP: Lisa Ekmann og Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling, skal arrangere utviklingsverksted for å stimulere til mer praktisk kunnskapsutvikling i, og for, kommunesektoren.
Nylig ga Nord-Trøndelag fylkeskommune penger til et arbeid for å stimulere til mer kunnskapsutvikling i nordtrønderske kommuner.
– Målet er å styrke utviklerkompetansen i kommunene og gi fagmiljøene innsikt i relevante problemstillinger, sier prosjektleder Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling. Praktisk, nyttig og i lag er grepene.

 

Prosjektet Mobilisering for økt kommunalt forsknings-, utviklings- og innovasjonsarbeid i Nord-Trøndelag skal:

  • tydeliggjøre viktige kunnskapsbehov i kommunene
  • gi informasjon om Forskningsrådets kommende kommuneprogram og aktuelle finansierings- og støtteordninger
  • finne samarbeidsformer for konkret prosjektutvikling
  • øke samspillet mellom kommuner, kunnskaps- og utviklingsmiljø og finansieringskilder.
Målrettet kvalifisering

– Målet er å kvalifisere nordtrønderske kommuner for deltakelse i nasjonale og internasjonale forskingsprogrammer – og spesielt det kommende Kommuneprogrammet, sier Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling.

Det er mye arbeid som må gjøres for å komme i betrakting i forskningsprogrammer. Dette er ofte arbeid som ligger utenfor det en kommune holder på med til vanlig. Derfor er det viktig å arbeide langsiktig og i lag med andre kommuner, forskningsmiljøene og andre partnere.

Utviklingsverksted

– Den viktigste aktiviteten i prosjektet er et utviklingsverksted den 23. november 2016 for kommunal forskning og utvikling, sier Ekmann. Dette er en systematisk måte å arbeide for å omsette praktisk kunnskapsbehov til forankrede og finansierte forsknings- og utviklingsprosjekter.

Suksesskriterier er konkrete ideer og behov fra kommunene, målrettet kontakt med forskningsmiljøene og tidlig kjennskap til utlysninger av forskningsmidler slik at prosjektskisser og søknader prioriteres ut fra det.

– For å utvikle prosjektsøknader er det nødvendig med tett samarbeid mellom eierne av kunnskapsbehovet, forskningsinstitusjonene og andre hjelpere både ut fra kompetanse og kapasitetshensyn, sier Ekmann.

Til sammenligning brukte prosjektet Grønn forskning i Midt-Norge utviklingsverksted-teknikken systematisk i oppstarten og genererte et tjuetalls prosjekter som fikk til sammen finansiering for 100 millioner kroner.

Høsten 2016

Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) er prosjekteier. Lisa Ekmann, Roald Lysø og Håkon Sivertsen er TFoU sine medarbeidere i prosjektet. Arbeidet skal gjennomføres høsten 2016 og har ei økonomisk ramme på 400.000 kroner, hvorav halvparten er egeninnsats i form av arbeid fra prosjektpartnerne.

Arbeidet er et samarbeid mellom Trøndelag Forskning og Utvikling, KS Nord-Trøndelag, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Nord universitet.

Program og påmelding til utviklingsverksted

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.