Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Møtte ungdommer som satser på landbruk

NÆRINGSKONFERANSEN 2018 INDERØY: Samtalevert Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling (th) i prat med ungdomsbøndene (fv.) Ragnar Ørdal, Petter Berfjord og Tonje Kvam.
Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling, var samtalevert under Næringskonferansen 2018 i Inderøy. Temaet var landbruk og gjestene var ungdommer som satser innen landbruket.

 

Mer mat – tryggere samfunn var tittel på årets Næringskonferanse i Inderøy som gikk av stabelen 7. juni 2018. En av programposten var «Spennende møter- Fire næringsutøvere med basis i landbruket i Inderøy» som ble ledet av Roald Lysø, Trøndelag Forskning og Utvikling. Ragnar Ørdal, Petter Berfjord og Tonje Kvam var gjester.

Foredler kjøttet på Berg gård

Petter Berfjord driver jorda på Berg gård. Berg gård har egen gårdbutikk og tilbyr blant annet lam og frilandsgris fra  eget gårdsslakteri og kjøkken. De foredler kjøttet fra gårdens produksjon. På den måten sikres avsetning på egen produksjon, og sammen øker det verdiskapingen.  Gården driver også karvefrø-rensing for det lokale andelslaget innen karveproduksjon.

– Det er åpenbart muligheter i å skape flere produkter i tilknytning til karve, sa Berfjord. I så måte er det er mye å lære av landbruket i utlandet. Det er verdifullt å være ute å se, det gir ideer, spesielt når det gjelder nye produkter.

Saueproduksjon

Ragnar Ørdal er utdannet siviløkonom og arbeidet i bank fram til 2016 før han ble heltidsbonde.

– Vi driver med saueproduksjon, og det å bygge en bærekraftig besetning og god dyrevelferd er noe vi arbeider med på lang sikt, sier Ørdal. I det ligger også å eksperimentere med ulike raser.

Noe av særdraget ved landbruket er et «markedet» som er relativt administrert, med sine ordninger for tilskudd og prissetting. Framtidsmulighetene ligger å ta vare på og utvikle dagens ordninger, men samtidig klare å tenke nytt, både når det gjelder produkter og markeder.

Birøkt som bistilling

Tonje Kvam er doktorgradsstudent innen reiseliv og birøkter, og driver firmaet Inderøyhonning.

– Jeg har 34 bikuber, sier Kvam. Målet er å øke til ca. 100 som er å regne som et normalt årsverk. Det tar tid og krever kompetanse å bygge opp bisamfunnene. Fjorsommeren var for dårlig til at det ble noen naturlig økning, og prisene har økt når det gjelder å kjøpe bisamfunn.

Det er mange hundre som driver med birøkt i Trøndelag, men bare en håndfull som har det som næring. Det er en betydelig jobb å gjøre når det gjelder kompetanse, nettverksbygging og profesjonalisering innen næringa.

– Marked er relativ godt, sier Kvam. Det er «in» med honning og det gir både helse og velvære å bruke honning. Framtidsmuligheten ligger i å drive med både birøkt og pollinering. Dessuten er det muligheter når det gjelder produktutvikling.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.