Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Pjåling og nettverking på Jamtli

Vårmarked Jamtli: Norsk Sagbruksmuseum demonstrerer kransaging.
Stiklestad museum og Norsk Sagbruksmuseum var på Jamtli sin vårmarknad. Begge er en del av Interreg-prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande.

 

Prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande ble presentert både lørdag og søndag ved at prosjektdeltagere ble intervjuet av moderator Ann-Louise Rönestål Ek, Jamtli. Dessuten fikk Interreg-prosjektlederne på både norsk og svensk side informere om prosjektet.

Prosjektet har som mål å sikre rekruttering til fagområder inn tradisjonshåndverk. Det skal gjøres ved å utvikle og styrke næringslivet som arbeider med kulturhistorisk rehabilitering. Prosjektet skal også koble næringsliv, folkehøgskoler og museer for å foredle kunnskapen og forene kompetansen.

Inspirasjon, kunnskap og nettverk

– Vi fikk knyttet mange nye kontakter under markedet, sier prosjektleder Torgunn Sollid, Trøndelag Forskning og Utvikling.  Slike arrangement er veldig viktig både for å hente inspirasjon og kunnskap. Men også for å møte håndverkere og andre interessert som det er vanskelig å møte på andre arenaer.  Vi tar inn deltakere undervegs i prosjektet også, så interesserte handverkere som ønsker å vite mer om prosjektet må bare ta kontakt.

Økoliving

Årets tema på Vårmarknaden på Jamli var økoliving og over hundre håndverkere og småskala produsenter deltok på makedet med lokalprodusert mat, sløyd og planter i Jamtlis gårder.

Stiklestad Museum deltok med demonstrasjon av glepphogging og pjåling av tømmer kløyvd med øks til bygningsvirke. Fra Norsk Sagbruksmuseum deltok Lars Ola Hindberg og Ragna Saur med sagbukk og demonstrasjon av hvordan tømmerstokken ble saga til plank med kransag og handmakt på 1700-tallet. Kransaga er bruk i store deler av verden den dag i dag. For mer informasjon, se faktaavsnitt nederst.

Aktiviteter framover

Av aktiviteter i prosjektet på norsk side framover er

  • handverkerkurs på Sør-Gjeslingan på kysten av Trøndelag i august,
  • seminar om sammenhengen mellom geokjemi og tilgangen på virkeskvaliteter i stein og tre i november
  • byutviklingsseminar om å kombinere næringsaktivitet og fredet bybebyggelse under julemarkedet på Levanger i november.

Både svenske og norske deltakere er velkomne. For mer informasjon, ta kontakt med svensk prosjektleder Malin (070-539 02 06) eller norsk prosjektleder Torgunn Solli  (0047 9949 8088).

Vårmarked Jamtli: Hauke Haubst blir intervjuet av Ann-Louise Rönestål Ek, Jamtli.
Fakta: Kransaga

Oppgangssaga hadde sin glanstid i ca. 250 år i vårt område, fra 1600 til 1850-åra. Omtrent midt i denne perioden, kom handsaga i bruk. Den fikk navnet Kransag. Da hadde jernverka greid å lage tynne, valsede stålsager, som kunne brukes manuelt. Tømmerstokken ble lagt oppe på et stillas, som var rigget til ved en skråning, så tømmeret kunne rulles inn på stillaset. Det sto en mann på stillaset, og dro saga opp gjennom stokken. Under sto en annen, og trakk saga ned. På den måten kunne en skjære bord. Fordelen med handsaga var at den kunne monteres der en trengte bord, på ei setertomt eller annen byggeplass. Oppgangssaga måtte ligge ved fossen, som ofte lå vanskelig til. Til større produksjon, som for eksempel til bord for eksport, dugde ikke handsaga.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.