Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Prøver ut trygghetsskapende forbrukerteknologi

Prosjektmøtemøte prosjekt trygghetsalarm 3.0 - aktiv respons fv. Lisa Ekmann, TFoU Marig Strugstad, Steinkjer kommune Eli Ringseth, Steinkjer kommune Stein Jystad, CTM Lyng Pål Skjager Løberg, FourC Kjetil Bø, Trollhetta
Prosjektmøtemøte: prosjektleder Lisa Ekmann, TFoU, Marit Strugstad, Steinkjer kommune, Eli Ringseth, Steinkjer kommune, Stein Jystad, CTM Lyng, Pål Skjager Løberg, FourC og Kjetil Bø, Trollhetta AS.
Med det aller første gjøres de første utprøvingene av digitalt nattilsyn Egge helsetun som et ledd i prosjektet Aktiv respons.
– Det store spørsmålet er om teknologien virker, og oppleves nyttig og hensiktsmessig for brukerne og pleierne, sier prosjektleder Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling.

 

Det var en milepel i prosjektet Aktiv respons da man på siste prosjektmøte kunne konstatere at nå var man klar for å prøve ut den nyutviklede teknologien.

Prosjektet har hovedfokuset på å få forbrukerteknologi til å «snakke sammen» ved hjelp av såkalt åpne standarder. Vi skal teste om teknologien kan anvendes som trygghetsskapende teknologi hjemme hos innbyggere i Steinkjer.  Det er flere firma som har vært med og laget komponenter som nå skal prøves ut i lag.

– Det er veldig viktig å få prøv ut teknologien, sier en utålmodig Stein Jystad, CTM Lyng.

Byggeklossysstem

– Når alle komponentene lages i henhold til det samme byggeklossystem skal de virke i lag, sier prosjektleder Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling. Det er noe av det vi skal prøve ut i to leiligheter ved Egge helsetun. I tillegg er det et viktig poeng at brukerne får til å bruke teknikken.  Gevinsten ligger i at vi klarer å utvikle nye omsorgsformer og nye faglige metoder og arbeidsformer.

Den teknologiske utviklingen stiller kommuner og innbyggere overfor et noe kaotisk bilde når det gjelder velferdsteknologiske løsninger og muligheter. Fleksibilitet og skreddersøm opp mot enkeltbrukere vil være avgjørende for å kunne gjøre god nytte av teknologien i framtida.

trollhetta-kamera-fallalarm-2
Bilder som utgangspunkt for varsling: Avanserte bildeanalyser skal prøves ut som nattilsyn.
Vidobasert nattilsyn

Digitalt videobasert nattilsyn er å registrere og varsle ved nattevandring, unormal bevegelse/anfall og fall og/eller fravær fra seng ved hjelp av automatiske analyser av atferd.

– Teknologen er basert på bruk av videokamera og avanserte analyser av bevegelser som kameraet registrerer, sier Kjetil Bø, Trollhetta AS. Dette kan høres ut som overvåking, men faktum er at ingenting lagres og ingen kan identifiseres. Kun når noe ekstraordinært skjer så varsler det. Vi er spent på utprøvingene.

Ny standard setter fart

Etter at prosjektet var startet kom Helsedirektoratet på banen og anbefalte at standardiseringen av personlig helseteknologi skal skje i henhold til Continua-rammeverket.

– Jeg er overbevist om at de tydelige signalene om framtidas standarder vi sette fart i utviskingen av velferdsteknologien, sier Stein Jystad, CTM Lyng. Det gir tydelige signaler både til de som skal kjøpe inn løsninger og oss som lager løsninger.

Plug&play

Continua Health Alliance er en internasjonal organisasjon som har som formål å fremme personlig helse gjennom plug&play tilkobling av medisinsk utstyr som knyttes opp til den enkelte person. Velferdsteknologiske utstyrsenheter skal kunne kommunisere både med hverandre og med en helse- og omsorgstjeneste. Hensikten med Continua er å oppnå enighet om bruk og implementering av standarder ved å etablere standarder for interoperabilitet. Continua lager ikke standarder, men henviser til hvilke internasjonale standarder som skal brukes og hvordan disse standardene kan implementeres i en helhetlig ramme.

Partnere

Partnere i prosjektet er CTM Lyng AS, FourC AS, Nice Industridesign AS, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk Holding AS – Demo Steinkjer, Sikom AS, Steinkjer kommune, Trollhetta AS og Trøndelag Forskning og Utvikling AS.

Prosjektet er finansiert av Regionale forskningsfond Midt-Norge.

Se lysarkene fra prosjektmøtet

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.