Rapporten dokumenterer en undersøkelse av hvordan barnehageeiere og universitet- og høgskolesektoren forstår og utøver barnehagebasert kompetanseutvikling i et partnerskap.
Casefylkene har ulike utgangspunkt med tanke på geografi, antall universitet og høgskoler (UH) og antall regionale kompetansenettverk (RKN), og vi finner ulike måter å arbeide med utvikling av kompetansehevingstiltak. Fylkesmannen skal legge til rette for at partnerskapene skal fungere.
Kompetansekartlegging er viktig
Barnehageeiere og andre deltakere i regionale kompetansenettverk viser en generell høy forståelse av prinsippene og formålet med å arbeide i et partnerskap. Det arbeides imidlertid på flere måter når det kommer til å kartlegge behov for kompetanse i barnehagene. Å gjøre dette på en god måte er noe som krever god kompetanse, og det er vesentlig for å få frem gode barnehagebaserte kompetanseutviklingstiltak.
Partnerskapet utøves også i Samarbeidsforum hvor fylkesmannen ofte er tilrettelegger. Det etterspørres tydelige føringer på hvordan ordningen skal fungere etterspørres.
Utfordringer i UH-sektoren
Universitet og høyskolesektoren har utfordringer med ordningen:
- de har behov for en langsiktighet med tanke på undervisningsplanlegging, rekruttering, motivering av ansatte, tidsbruk til reisetid
- det er ikke tydelige incentiver/motiver for å arbeide i barnehagene
- flere har vært i energikrevende fusjoner
- det råder fortsatt en bestiller-utfører-forståelse i både praksisfeltet og i uh-sektoren
- det er manglende interne system for tilbakeføring av erfaringer til undervisningen
Samtidig imøteser de ordningen med hensyn på å heve kvaliteten og relevansen i undervisningen, og flere universiteter og høgskoler tar mål av seg til å bli gode på barnehagebasert kompetanseutvikling.
Partnerskapene som dannes tilpasser seg den fordelingsmodell for midlene som er valgt og hvordan UH velger å utøve rollen som holder kontakt med praksisfeltet, noe som påvirker hvordan samskapingen tar form.
Erfaringsdeling mellom aktørene i REKOMP er ettertraktet.
Intervjuer
Undersøkelsene er basert på intervju med barnehageeiere, andre deltakere i regionale kompetansenettverk og representanter fra universitet og høgskolesektoren.