Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Samskaping av kunnskap

SAMSKAPING: – Kommunene ønsker å delta i kunnskapsproduksjonen, ikke bare bli forsket på, sa forsker Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling på NAPHAs forskningskonferanse.
Samskaping – å bringe brukere og forskere sammen – er viktig både for å forske på de viktige problemstillingene, men også fordi det er med og letter det å ta i bruk kunnskapen i praksis.
– Kommunene gir kraftige signal på at de ønsker å forske med, sa Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling, på Naphas forskingskonferanse nylig.

 

Nylig deltok forsker Lisa Ekmann, Trøndelag Forskning og Utvikling, på Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (Napha) sin nasjonale forskningskonferanse. Tema på konferansen var å ta i bruk ny og eksisterende kunnskap i kommunalt psykisk helsearbeid.

– Samskaping kan være en måte å både skape, og ta i bruk, forskningskunnskap på, sa Ekmann.  Samskaping da i betydningen å bringe viten, ressurser og kompetanser sammen fra innbyggere, sosiale entreprenører, foreninger, bedrifter og forskere og å utvikle felles løsninger sammen med innbyggere, i stedet for til dem.

Nedenfra-og-opp

– Et viktig poeng er sammen med, i betydningen nedenfra-og-opp prosesser, sa Ekmann. På den måte er det problemeiers utfordringer som settes i fokus, og kunnskapen oppleves umiddelbart nyttig og relevant, noe som også letter implementeringen. På den måte får man til medvirkning og en anerkjennelse av behovet for løsninger.

Forske med – og lære

Ekmann tok utgangspunkt i et utviklingsverksted med kommuner i Nord-Trøndelag når det gjaldt framtidig kunnskapsbehov.

– Det kom opp mange konkrete tema, men det mest gjennomgående var at man ønsker å delta i kunnskapsproduksjonen, ikke bare bli forsket på, sa Ekmann. Det var et kraftig signal om at man vil forske med, og ønsker å bruke prosessen som en del av læringen og implementeringen.

Nordtrønderske eksempler

Ekmann brukte eksempler fra en håndfull prosjekter som Trøndelag Forskning og Utvikling har gjennomført. Hun trakk spesielt fram Steinkjer kommunes måte å arbeide med lokalsamfunnsutvikling. Her rykker kommunens ansatte ut når det meldes inn utviklingsbehov og –ønsker fra lokalsamfunnet, for så å finne konkrete løsning på arbeidet framover.

Årlig konferanse

NAPHAs forskningskonferanse er et årlig arrangement. Andre foredragsholdere på årets konferansen var

  • Roger Lian, direktør i Østlandsforskning
  • Ragnhild Setsaas, rådgiver i Trondheim kommune
  • Kjell Arne Røvik , Universitetet i Tromsø
  • Dagfinn Ulland, professor emeritus ved Universitetet i Agder
  • Gro Jamtvedt, dekan ved Fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus.
  • Eva Svendsen og Tone Larsen begge seniorrådgivere ved Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk

 

Ekmann, L. (2017). Samskaping av kunnskap i Nord-Trøndelag [lysark]. Trondheim: NAPHA Forskningskonferanse, 3. oktober 2017

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.