Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Sigrid og Frøydis skygget TFoU

JOBBSKYGGING: Sigrid Grongstad Steinkjer (t.v.) og Frøydis Jørstad, Snåsa ungdomsskole, har besøkt Trøndelag Forskning og Utvikling og «smakt litt» på det å arbeide som forsker. Kontorleder Inghild Aldal Jørgenvåg sier det har vært en fin erfaring å ha jobbskyggere på besøk.
– Kanskje blir vi forskere i framtida, sier Sigrid Grongstad Steinkjer og Frøydis Jørstad, som besøker Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) i disse dager.
– Nå vet vi i alle fall litt mer om hva det vil si å produsere kunnskap og å være forsker.

 

Sigrid Grongstad Steinkjer og Frøydis Jørstad som går i 9. klasse ved Snåsa skole har jobbskygget Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) i to dager. Nysgjerrighet på hva forskning egentlig er var bakgrunnen for at de valgte Trøndelag Forskning og Utvikling.

– Det er interessant å se hva det arbeides med i et forskningsinstitutt, sier Sigrid og Frøydis. Og vi har fått opplevd at det gjøres mye forskjellig.

– Egentlig hadde vi ikke noen forventinger før vi kom, for vi visste jo ikke hva vi skulle forvente. Og det betyr at vi heller ikke ventet oss mennesker i hvite frakker som satt og så på reagensrør, ler Sigrid.

Programmet

Programmet for de to ungdomsskoleelevene har bestått av

  • Snakket med forskerne om hva de holder på med og hvilken bakgrunn de har
  • Deltatt på interne møter
  • Nettverkslunsj og foredrag ved Nord universitet
  • Laget elektronisk spørreskjema og intervjuet forskerne om det å være forsker
  • Innføring i forskningsformidling og bruk av nettsiden
  • Deltatt på næringskonferanse på InderøyFest
Første gangen

– Det er første gang vi har jobbskyggere på besøk, så dette er nytt for oss også, sier kontorleder Inghild Aldal Jørgenvåg, Trøndelag Forskning og Utvikling. Men vi ble imponert over initiativet til Sigrid og Frøydis da vi fikk forespørselen, og det var et allment JA fra hele staben da vi snakket om det i den påfølgende lunsjen.

– Og det har vært både artig og nyttig å være i lag med jentene, sier Jørgenvåg. Selvsagt vil vi fortelle om forskning, med like interessant er det å høre hva ungdom tenker og vet om forskning. Dette er forskningsformidling av beste sort.

Jobbskygging

Jobbskygging er en del av skolenes arbeid med å gi elevene et innblikk i arbeidslivet og muligheter for å reflektere rundt lokalt arbeidsliv, betydning av arbeidsdeltakelse, muligheter for arbeid og ulike roller i arbeidslivet.

Hensikten med jobbskygging er å gi elevene mulighet til å få kjennskap til ulike yrker. Den skal synliggjøre for elevene hvordan utdanning og karrierevalg henger sammen, og hva som kreves av kunnskap og kompetanse i arbeidslivet. Jobbskyggingen skal gi elevene kunnskap som de kan ta i bruk når de senere skal ut i utplassering.