Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Sigrid og Frøydis skygget TFoU

JOBBSKYGGING: Sigrid Grongstad Steinkjer (t.v.) og Frøydis Jørstad, Snåsa ungdomsskole, har besøkt Trøndelag Forskning og Utvikling og «smakt litt» på det å arbeide som forsker. Kontorleder Inghild Aldal Jørgenvåg sier det har vært en fin erfaring å ha jobbskyggere på besøk.
– Kanskje blir vi forskere i framtida, sier Sigrid Grongstad Steinkjer og Frøydis Jørstad, som besøker Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) i disse dager.
– Nå vet vi i alle fall litt mer om hva det vil si å produsere kunnskap og å være forsker.

 

Sigrid Grongstad Steinkjer og Frøydis Jørstad som går i 9. klasse ved Snåsa skole har jobbskygget Trøndelag Forskning og Utvikling (TFoU) i to dager. Nysgjerrighet på hva forskning egentlig er var bakgrunnen for at de valgte Trøndelag Forskning og Utvikling.

– Det er interessant å se hva det arbeides med i et forskningsinstitutt, sier Sigrid og Frøydis. Og vi har fått opplevd at det gjøres mye forskjellig.

– Egentlig hadde vi ikke noen forventinger før vi kom, for vi visste jo ikke hva vi skulle forvente. Og det betyr at vi heller ikke ventet oss mennesker i hvite frakker som satt og så på reagensrør, ler Sigrid.

Programmet

Programmet for de to ungdomsskoleelevene har bestått av

  • Snakket med forskerne om hva de holder på med og hvilken bakgrunn de har
  • Deltatt på interne møter
  • Nettverkslunsj og foredrag ved Nord universitet
  • Laget elektronisk spørreskjema og intervjuet forskerne om det å være forsker
  • Innføring i forskningsformidling og bruk av nettsiden
  • Deltatt på næringskonferanse på InderøyFest
Første gangen

– Det er første gang vi har jobbskyggere på besøk, så dette er nytt for oss også, sier kontorleder Inghild Aldal Jørgenvåg, Trøndelag Forskning og Utvikling. Men vi ble imponert over initiativet til Sigrid og Frøydis da vi fikk forespørselen, og det var et allment JA fra hele staben da vi snakket om det i den påfølgende lunsjen.

– Og det har vært både artig og nyttig å være i lag med jentene, sier Jørgenvåg. Selvsagt vil vi fortelle om forskning, med like interessant er det å høre hva ungdom tenker og vet om forskning. Dette er forskningsformidling av beste sort.

Jobbskygging

Jobbskygging er en del av skolenes arbeid med å gi elevene et innblikk i arbeidslivet og muligheter for å reflektere rundt lokalt arbeidsliv, betydning av arbeidsdeltakelse, muligheter for arbeid og ulike roller i arbeidslivet.

Hensikten med jobbskygging er å gi elevene mulighet til å få kjennskap til ulike yrker. Den skal synliggjøre for elevene hvordan utdanning og karrierevalg henger sammen, og hva som kreves av kunnskap og kompetanse i arbeidslivet. Jobbskyggingen skal gi elevene kunnskap som de kan ta i bruk når de senere skal ut i utplassering.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.