Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Skal sikre kulturarven i Midt-Norden

Torgunn Sollid
I GANG: Torgunn Sollid, Trøndelag Forskning og Utvikling, er norsk prosjektleder for Interreg-prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande.
Interreg-prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande har som overordnet mål å sikre rekruttering til fagområder inn tradisjonshåndverk. Det skal gjøres ved å utvikle og styrke næringslivet som arbeider med kulturhistorisk rehabilitering.

 

Nylig var det oppstartmøte for prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande på Stiklestad. Drøyt 20 person deltok.

– Det var artig å møte deltagerne som viste så stort engasjement og mye entusiasme, sier Torgunn Sollid, Trøndelag Forskning og Utvikling, som er norsk prosjektleder. Dessuten er det fint å erfare at samarbeidet med prosjektleder på svensk side fungere så fint.

Etter en orientering om prosjektet, arbeidet deltagerne med å konkretisere innholdet i de fire gjennomgående arbeidsområdene: nettverk, rekruttering, kompetanseutvikling og verktøyutvikling.

Prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande er en videreføring av et tidligere Interreg-prosjekt. Både tidligere nettverke, arbeidsmåter og resultater tas videre i dette prosjektet. Det nye i dette prosjektet er at det er utvidet til alle typer håndverk, ikke bare de trerelaterte.

Stort markedspotensial

– Regionen utgjør et stort markedspotensialet, sier Sollid. Det er en stor bygningsmasse som trenger restaurering, istandsetting og løpende vedlikehold. Men det er et mangesidig og sammensatt område, og mange trenger mer kompetanse i materialbruk og handverkskompetanse. Det å arbeide med bestillerkompetansen er også en måte å utvikle markedet på.

Prosjektet tar også mål av seg å koble næringsliv, folkehøgskoler og museer for å foredle kunnskapen og forene kompetansen.

18 prosjektpartnere

Prosjektdeltakere fra Norge er: Innherred Entreprenør AS, Levanger; Trio Bygg AS, Verdal; Byggmester Binde AS, Steinkjer; Byggmester Ellen Giskås, Inderøy; Ottar Staberg Sag, Inderøy​; Geir Håvar Ingdal Sag, Lensvik; Museet Midt. Norsk Sagbruksmuseum på Spillum; Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Verdal; Sund Folkehøgskole i Inderøy; Trøndelag Forskning og Utvikling AS, Steinkjer​; Trøndelag Fylkeskommune​; Levanger kommune og Inderøy kommune.

Fra Sverige deltar: Stiftelsen Jamtli, Östersund​; Murberget Länsmuseet Västernorrland, Hörnössand​; Härjedalens Fjällmuseum AB, Funäsdalen; Byggnadsvård Mitt​ og Bäckedals Folkhögskola i Sveg.

2,1 millioner norske kroner i tilskudd

Interreg Sverige-Norge bevilget 2.1 millioner kroner til den norske delen av prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart byggande i Nordens Gröna Bälte for perioden 2018 til 2021.

STIKLESTAD: På oppstartmøte for prosjektet Traditionellt hantverk och hållbart bygande fikk man også se praktisk håndverksarbeid.

 

Les mer

Næss, P.R. & T. Sollid (2018). Tradisjonelt hantverk och hållbart byggande i Nordens Grønne Belte. Prestasjon av prosjektet. [lysark]. Kick off, Verdal, 11.9.2918,

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.