Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

SkillAid er god kunnskapsoppdatering

Høkon Sivertsen
BRUKERTEST: Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling, har undersøkt bruken av appen SkillAid.
SkillAid er en app som brukes for mikrolæring av helsearbeidere. Appen er mest nyttig for å repetere eksisterende kunnskap, og det er kritisk at responsen er hurtig.

 

En undesøkelse av bruken av mikroopplæring ved hjelp av mobiltelefon viser at denne formen for opplæring blir sett på som positiv. Den største nytten har man ved repetisjon og påminning av eksisterende kunnskap. Men det er en absolutt betingelse at teknikken fungerer. Mikrolæring er umiddelbar hjelp der og da, og da må pålogging og responstid være tilpasset det.

Et supplement

– Opplæring på arbeidsplassen er viktig og appen kan ikke erstatte slik opplæring, sier Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling, som har gjennomført undersøkelsen. Men mobil mikrolæring gir brukerne muligheten til å oppsøke informasjonen i forkant, undervegs og i etterkant av en arbeidsprosess. Dette gir mulighet for å oppdatere seg for alle til enhver tid, og bli tryggere og oppdatert i arbeidssituasjonen.

Kunnskap gir trygghet

– Vi tror at kunnskap er nøkkelen til trygge helsearbeidere og velfungerende organisasjoner sier daglig leder, gründer og sykepleier Ann Kristin Johansen i Dynamisk Helse.

Opplæringen består av korte presentasjoner i form av video, bilder, animasjoner og tekst. Den ansatte sjekker selv opp hvordan oppgavene løses på sin egen mobiltelefon.

Utprøving viktig

Utprøvingene er gjort som en for- og etterundersøkelse blant et 40-talls sykepleiere og sommervikarer i helse og omsorgssektoren.

Arbeidet er utført som en del av Interregprosjektet Vältel som har som formål å prøve ut velferdsteknologi

Appen er utvikle av Dynamisk Helse as. SkillAid presenterer kort og presis kunnskap på smarttelefon. Teknologien er utviklet av Dynamisk Helse AS som de siste årene har jobbet med å utvikle smidige opplæringsløsninger tilpasset helsearbeideres travle arbeidsdag.

Les mer

Sivertsen, H. (2018). Opplæring for ferievikarer i helse- og omsorgsyrker. En test av appen SkillAid. TFoU-rapport 2018:16. Steinkjer: Trøndelag Forskning og Utvikling.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.