Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Smart spesialisering er Nord universitets viktigste samfunnsrolle i Trøndelag

REGIONALE UTFORDRINGER: – Smart spesialisering er sannsynligvis det området som Nord universitet kan bidra med størst samfunnseffekt i Trøndelag, sa forsker Roald Sand, Trøndelag forsking og utvikling, på RSA-Trøndelag- møtet.
– Nord universitet kan ha en viktig samfunnsutviklingsrolle i Trøndelag. Utfordringene er at Nord har liten inngripen med de sterke næringen i regionene, sa forsker Roald Sand, Trøndelag Forskning og Utvikling, da han snakket til Nord universitet sitt råd for samhandling med arbeidslivet

 

– Smart spesialisering er sannsynligvis det området som Nord universitet kan bidra med størst samfunnseffekt i Trøndelag, sa forsker Roald Sand, Trøndelag forsking og utvikling, da han innledet om regionale utfordringer og utvikling innen næringsliv, demografi og offentlig sektor for Nord universitet sitt råd for samarbeid med arbeidslivet Trøndelag (RSA Trøndelag)

Næringsrelevans er Nords utfordring

Smart spesialisering handler om å ta utgangspunkt i områder man er gode på regionalt, og videreutvikle disse på bransjer og områder som er beslektet eller utfyller hverandre.
– Og her trengs det grunnleggende kompetanse i næringslivet, og ikke minst må det skje en kobling av kunnskap fra sterke næringer til relatert virksomhet, sa Sand.  Diversifisering blir viktig og her er mellomromsarbeid og forskere som samhandler sentrale områder.

– Utfordringene er at Nord universitet har lite inngripen med de sterke næringen i regionen, sa Sand. Primærleddet jordbruk med næringsmiddelindustrien har størst potensial når det gjelder diversifisering. Skogbruk, sjømat og maritim og olje og gassektorene, med tilhørende industrier, er også viktige.

Ubalanse gjør Nords lokalisering viktig

– Et annet trekke med Trøndelag er at fylket er i ubalanse når det gjelder samfunnsutvikling, og kommunen er veldig ulik når det gjelder ressurser og kompetanse, sa Sand. Trondheim er en motor, men ringvirkninger svekkes med avstand. Derfor blir lokalisering av Nord universitet sine studiesteder (campuser) viktig for utviklingen av Trøndelag.

Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA)

Norske universiteter og høgskoler ble fra 2011 pålagt å etablere Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA).  følge mandatet til Nord sitt RSA Trøndelag skal det styrke Nord universitet sitt samarbeid med arbeidslivet i utviklingen av universitets studieportefølje og bidra til å utvikle universitetets studieprogram og tilbud innenfor etter- og videreutdanning (EVU) er tilpasset samfunnets og arbeidslivets behov.

Rådet består av Nord universitet sitt toppledelse, representanter fra arbeidslivsorganisasjonene, Trøndelag fylkeskommunen, Fylkesmannen og ordførerne i de største kommune i Trøndelag.

Les mer

Sand, R. (2018). Regionale utfordringer: utvikling innen næringsliv, demografi og offentlig sektor [lysark]. RSA Trøndelag-møte, Levanger 21.6.2018.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.