Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Styrker velferdsforskningen

FOLKEHELSEFORSKER: – Vi trenger mer kunnskap om framtidas velferdsutfordringer, sier forsker Arnhild Myhr, Trøndelag Forsking og Utvikling.
Folkehelse og kvantitativ dataanalyse er spesialområdene til Trøndelag Forskning og Utvikling sin nye velferdsforsker.
– Sosiale forhold påvirker livene våre, sier Arnhild Myhr, Trøndelag Forskning og Utvikling. Dette vil øke framover, og blir et viktig og kritisk kunnskapsområde for velferdsstaten Norge.

 

Arnhild Myhr er ansatt som forsker i gruppen for velferd, og har nylig levert sin doktorgrad til bedømmelse med tittelen «Social inequalities in the transition from education to work among young adults – a life course perspective».

– Altså om sosiale ulikheter og hvordan det påvirker mestring i skolen og inntreden i arbeidslivet, forklarer Myhr. Og sosiale forskjeller påvirker livene våre. Familiebakgrunn og bosted ser ut til å ha vesentlig betydning for skolegjennomføring og muligheter for å få seg arbeid.

Trenger kunnskap

Myhr har hatt et engasjement for NAV høsten 2017, og sett utfordringene også fra velferdsleverandøren.

– Vi står nok overfor et området som vil endre seg mye i tida framover, og som vi trenger å forstå mer om, sier Myhr, som dermed også melder seg på som forsker. Det har vært nyttig å se hvordan det arbeides med utfordringene fra det offentlige velferdsapparatet. Framover tror jeg det blir veldig viktig med praksisnær forskning.

Nærings-ph.d. og Australia

Myhr har tatt doktorgraden som en del av ordningen nærings-ph.d.

– Det vil si at jeg har arbeidet i bedrift samtidig som jeg har forsket, sier Myhr. Jeg har vært ordinært tatt opp på NTNU sitt doktorgradsprogram, men har hatt finansiering direkte fra Norges forskningsråd.

Noe av poenget med næringsrettet PHD-ordningen er at man får mulighet til å arbeide i skjæringspunktet mellom praksis og forskning. Dette gir blant annet muligheter til å bruke empiri fra arbeidsplassen.

– Utfordringen kan være tilknytning til forsknings- og fagmiljøene, sier Myhr. Jeg har blant annet løst det med to opphold ved Australian National University på til samme knapt ett år. Blant annet tok jeg et kurs i bruk av epidemiologisk metode i Australia.

Bevegelse og helse

Myhr har bachelor og mastergradsutdanning sin fra NTNU innen bevegelsesvitenskap. Doktorgraden er innen sosialepidemiologi (læren om folkehelse, sykdommers forløp, årsak og konsekvens, utbredelse og demografi) fra Fakultet for medisin og helsevitenskap ved NTNU.

Kontaktinformasjon Arnhild Myhr

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt (personopplysningsloven § 19), og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger (personopplysningsloven § 18, 1.ledd). Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.