Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Tankestreif i festivalbok

Morten Stene Niels ARvid Sletterød Hilmarfestivalbok
TANKESTREIF: Morten Stene og Niels Arvid Sletterød, Trøndelag Forskning og Utvikling, har skrevet om ledelse av frivillige og festivalopplevelser i boka Hilmarfest i 10 år.

Niels Arvid Sletterød og Morten Stene, Trøndelag Forskning og Utvikling, har bidratt med faglige artikler i bok om Hilmarfestivalen.

 

Hilmarfest i 10 år heter ei ny bok om Hilmarfestivalen i Steinkjer. I den anledning har Niels Arvid Sletterød skrevet artikkelen Opplevingas magi og Morten Stene om Ledelse av frivillige: vanskelig og viktig. Begge artikler er basert Trøndelag Forskning og Utviklings forskning om festivaler.

Opplevelser er personlig. I en opplevelse er vi skapende til stede med hele vår kropp og erfaring, sier Sletterød i artikkelen. Og opplevelsen er underveis lenge etter at vi har opplevd og erfart hendelsen.

Stene hevder at tilslutning og hengivenhet til arrangementet er den sterkeste motivasjonsfaktoren for frivillige. Interesse- og verdisammenfall er en utløsendefaktor for å engasjere seg. Og oppfylles forventingene er det en sterk pådriver for å la seg reengasjere.

Endrer tradisjonene

– Boka er både ei minnebok og en dokumentasjon av Hilmarfestivalen og Stiftinga Hilmar Alexandersens forhistorie og aktivitet, sier Stene, som også har vært med i redaksjonen.

Mest faglig interessant er bokas fortelling om et dristig prosjekt med å fornye tradisjonskultur ved å endre tradisjonene gjennom nye uttrykk, sjangerblanding og vågale tematisering – samtidig som festivalen er en møteplass for klassiske spellmannsmønstringer, folkedans og opplæring.

Immaterielle kulturarv

Kanskje emner Hilmarfestivalen på noe spennende når det gjelder arbeid med Immateriell kulturarv? Jon Pål Inderberg skriver om det gehøroverleverte som ligger i tradisjonsmusikken og det personlige, kroppsliggjorte og spontane i framføringen, og at Hilmarfestivalen er med og kultiverer disse tradisjonene.  Dette er vern av immaterielt kulturarbeid, for utøving av kunst er en del av begrepet immateriell kulturarv.

Praktisk næringsutvikling

Samtidig drives det praktisk næringsutvikling gjennom bransjeutvikling, arrangørvirksomhet og artistformidling.

– Gjennom å være en arrangør, og skape muligheter for møter mellom utøvere og publikum gjør Hilmarstiftinga tradisjonskultur mer levende for publikum og mer levelig for utøverne, sier Stene.

Les kronikken Ætti’n Hilmar i Trønder-Avisa den 4. november 2016

Sæheim, O.; Aardal, J. & Stene, M (red.) (2016). Hilmarfest i 10 år. Steinkjer: Embla forlag/Stiftinga Hilmar Alexandersen