Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Tenker nytt om omsorg for yngre personer med demens

ET HJEM: Kjerstin Heggdal Grimstad og Ida Stene Tangstad er initiativtakerne bak Maurtuva Vekstgård som drives i landlige omgivelser i et våningshus på en gård, etter inspirasjon fra Inn på tunet-konseptet.
Marutva Vekstgård AS på Inderøya har prøvd ut et nytt tilbud for yngre personer med demens. Prosjektet har vært utviklet i dialog med forskere som har fulgt prosjektet og deltatt i utviklingen.

 

–  Vi har lært masse i dette forprosjektet, sier daglig leder Kjerstin Heggdal Grimstad, Maurtuva Vekstgård AS.  Formålet var å utvikle et nytt tilbudet, og det har vi virkelig gjort. Mye av det vi tenkte da vi startet har vi videreutviklet i prosjektperioden. Vi hadde et avlastningsperpektiv da vi startet prosjektet. I dag fokuserer vi mer på relasjoner og ressurser for yngre personer med kognitiv svikt – altså folk yngre enn 65 år.

GårdsPensjonat

Prosjektet har fulgt utviklingen av et flerdøgns overnattingstilbud for personer med demens, kalt GårdsPensjonat. Prosjekt har vært tredelt:

  • Utvikle begrepet livskvalitet til personer med demens og dennes familie og nærnettverk
  • Økte bevissthet rundt arbeidsmetodikken til Maurtuva Vekstgård
  • Bedre forståelse av samhandlingen mellom Inderøy kommune og Marutva Vekstgård som privat tilbyder av velferdstjenester.
Rokker ved alt

– Vi har fått mye kunnskap om inngangen til, og deltakelse i, omsorgstilbud for personer med demens og deres familier, sier Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og Utvikling. Det å få beskjed om kognitiv svikt er et varsel om at livet slik vi kjenner det vil endre seg med en my kortere tidshorisont enn tidligere forventet. Det rokker ved alt. Derfor er det både følelsesmessig og praktisk en krevende øvelse å bestemme hva man kan, bør og vil gjøre.

Pårørende viktig

– Vi erfarer at pårørende må tas med som likeverdige bruker av slike tilbud, der det er ønskelig vel og merke, sier fagansvarlig Ida Stene Tangstad, Maurtava Vekstgård. Noen pårørende trenger nødvendig egentid. Andre vil lære og forstå sammen med personen med demens, og utvikle den nye situasjonen og relasjonen dem imellom.  Vi er ulike år det gleder å snakke om følelser. Det å utvikle et «snakkespråk» om sykdommen er viktig.

Håp og muligheter

Mange trenger litt sorteringshjelp. Målet er å bidra til at de klarer å benytte den tida de har best mulig.

– Vi ønsker å fokusere på håpet og muligheten som tross alt finnes, sier Tangstad. Vi har psykolog som hjelper oss med den delen av tilbudet.

GIR LIVSKVALITET: GårdsPensjonatet fungere etter intensjonene, sier forskerne Bente Nordtug (i midten), Nord universitet og Håkon Sivertsen, Trøndelag Forskning og utvising til dagli leder i Marutuva Vekstgård Kjerstin heggdla Grimstad (tv.).
Gir livskvalitet

– GårdsPensjonatet bidrar til livskvalitet, og forlengelse av livskvaliteten, sier førsteamanuensis Bente Nordtug, Nord univeitet, som hun har hatt et demensfaglig blikk på arbeidet.

Nærnettverket til personer som får demens har en tendens til å trekke seg bort.
– Det er flere grunner til det, sier Nordtug. Men mye skyldes manglende kunnskap og forståelse for situasjonen og uavklarte forventinger om hva man kan, vil og bør gjøre.

Inderøy kommune er kjøper av tilbudet, og deres raushet og fleksibilitet har vært viktig i utviklingen av prosjektet, som ble utvidet til opgså å inkludere, Levanger, Verdal og Snåsa kommuner.
Prosjektet er delfinansiert av Regionalt forskningsfond Midt-Norge.

Les også

 

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.