Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Tradisjonshåndverkere med utradisjonelle løsninger

STYRINGSKOMITEMØTE: Prosjektleder Per Reidar Næss (th.) orienterte om prosjekt Grenseløst bygningsvern for styringskomiteen for Interreg Sverige–Norge. Her representert ved (fv.) Tobias Liljeblad, Annica Westerlund, Michael von Essen og Sidsel Trønsdal.

Tradisjonshåndverkere deler ikke bare restaureringskunnskap. Prosjektet grenseløst bygningsvern har også utviklet en mobilapp for å dele hvor de riktige råvarene står i skogen.
– Samarbeid er et viktig suksesskriterium for å utvikle spesialiserte næringer, sier prosjektleder Per Reidar Næss, Trøndelag Forskning og Utvikling. Det gjelder både mellom ulike typer håndverkere og langs verdikjeden.

 

– Jeg har tro på nettverk som mekanisme for å få til kunnskapsdeling, generere nye ideer og et mer robust næringsliv, sa prosjektleder Per Reidar Næss, Trøndelag Forskning og Utvikling, da han presenterte prosjektet Tre og tradisjonshåndverk – grenseløst bygningsvern for styringskomiteen for Interreg Sverige−Norge nylig.

I så måte er Interreg en fantastisk ordning, som muliggjør å finansiere nettverksarbeid, fortsatte Næss.

Ting Tar Tid

– Men noe av utfordringene med «prosjekter» er at de pr. definisjon er tidsavgrensede og relativ kortsiktige, mens resultater av nettverksarbeid kommer flere år etter at prosjektet er avsluttet, sa Næss, som høstet anerkjennende nikk fra styringskomiteen. Derfor blir i praksis all resultatrapportering i slike prosjekter mer å vise hvilke aktiviteter som er gjennomført, enn egentlig å vis virkningene.

Nettverk

Ikke overraskende er nettverksarbeid en viktig ingrediens i prosjektet Tre og tradisjonshåndverk – grenseløst bygningsvern. Her brukes nettverkstenking både for entreprenørutvikling, bedring av konkurransekraft og til å utvikle markeder. Hospitering, kurs, studieturer, arbeidsseminar og arrangement er alle eksempler på aktiviteter som nettverkslogikken i seg.

Mobilapp

Størst nyhetsverdi hadde en mobilapp som er utviklet i prosjektet.

– Her kan vi finne det materialet som er mest egnet til takspon på et blunk, ved å lokalisere hvor materialet står, om enn det står på rot, sier Næss.

Mye dreier seg om å ha oversikt over og å finne de riktige råvarene i restaureringsarbeid, forklarer Næss. Og ved å registrere hvor ulike materialtyper finnes ute i terrenget så kan man raskt lokalisere det man trenger.

– Foreløpig er det en prototype, sier Næss. Men vi har allerede registret interesse for å adoptere ideen. Nidaros Domkirke Restaureringsarbeider skjønte godt poenget med, bokstavelig talt, å kunne få et kart over hvor de riktige steinråvarene finnes.

Appen er for øvrig en videreføring av en ide som kom opp på det første nettverksmøtet i prosjektet, sier Næss.

Næss, P.R. (2017). Tre og tradisjonshåndverk – grenseløst bygningsvern. [Lysark, styringskomitémøte, 22.11.2017.] Steinkjer: Trøndelag Forskning og Utvikling

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.