Tilbake icon-news-white.png Aktuelt

Trøndelag er størst på landbruk

bilde roald sand
STORE RINGVIRKNINGER: Landbruket har store multiplikatoreffekter, derfor er det viktig for Trøndelag, sier forsker Roald Sand, Trøndelag Forskning og Utvikling.
Landbruk er og blir viktig for Trøndelag. Landbrukets betydning øker i bykommunene og reduseres i distriktskommunene.

 

Over 50 prosent av den landbruksbaserte verdiskapingen skjer i byene.
– Utsagnet kan kanskje virke overraskende, sa seniorforsker Roald Sand, Trøndelag Forskning og Utvikling, da han holdt innlegg på nettverkslunsjen på Innovasjonscampus Steinkjer nylig. Men det moderne landbruket fører til en nedgang i sysselsetting på gårdene, samtidig som videreforedlingen har økt, noe som i hovedsak skjer i bykommunene.

18.500 arbeidsplasser

Landbruksrelaterte næringer utgjør 8,3 prosent av sysselsettingen i Trøndelag. Det er en nedgang på 3 prosent på ti år, med fortsatt er landbruk den største næringen i Trøndelag.

– Totalt utgjør landbruket 18.500 arbeidsplasser i Trøndelag, sier Sand.  Av disse utgjør ca. en tredjedel arbeid i primærleddet, en tredjedel er landbruksrelatert foredling og tjenester, og resten er «relaterte ringvirkninger» som transport handle og offentlig tjenesteyting.  Landbruket har en stor multiplikativ effekt i betydningen at det skjer en mangfoldiggjøring av bøndenes arbeid.

Viktig i distriktene, med størst i byene

Mange distriktskommuner har høy andel landbruksarbeidsplasser.  I Midtre Gauldal, Namdalseid, Selbu, Frosta, Rennebu, Leka og Overhalla er hver tredje arbeidsplass landbruksrelatert.

– Men byene i Trøndelag har tilsammen litt over halvparten av de 18.500 arbeidsplassen, sier Sand. Trondheim, Levanger og Steinkjer er det tre største byene med omtrent 10 prosent landbruksrelaterte arbeidsplasser.

Smart landbruk er framtida

– Det er mye som tyder på at landbruk blir viktig for framtida også i Trøndelag, sier Sand. Smart spesialisering er stikkordet.

Smart spesialisering handler om å ta utgangspunkt i områder man er gode på regionalt, og videreutvikle disse på bransjer og områder som er beslektet eller utfyller hverandre. Resonnementet bak dette er at beslektede områder (relativt like områder) har størst evne til å ta opp i seg – absorbere – og videreutvikle det man er god på.  Resultatet er en mer variert og diversifisert næringsstruktur hvor man blir mindre sårbar for utvikling i enkeltbedrifter og enkelte bransjer.

Les mer

Sand, R. (2018). Hva betyr landbruket for byene [lysark]. Nettverkslunsj, Steinkjer, 29.8.2018.

Personvernerklæring

Personvernerklæringen handler om hvordan denne nettsiden samler inn og bruker informasjon om besøkende. Erklæringen inneholder informasjon du har krav på når det samles inn opplysninger fra nettstedet vårt, og generell informasjon om hvordan vi behandler personopplysninger. Juridisk eier av nettsiden er behandlingsansvarlig for virksomhetens behandling av personopplysninger. Det er frivillig for de som besøker nettsidene å oppgi personopplysninger i forbindelse med tjenester som å motta nyhetsbrev og benytte del- og tipstjenesten. Behandlingsgrunnlaget er samtykke fra den enkelte, med mindre annet er spesifisert.

1. Webanalyse og informasjonskapsler (cookies)

Som en viktig del av arbeidet med å lage et brukervennlig nettsted, ser vi på brukermønsteret til de som besøker nettstedet. For å analysere informasjonen, bruker vi analyseverktøyet Google Analytics. Google Analytics bruker informasjonskapsler/cookies (små tekstfiler som nettstedet lagrer på brukerens datamaskin), som registrerer brukernes IP-adresse, og som gir informasjon om den enkelte brukers bevegelser på nett. Eksempler på hva statistikken gir oss svar på er; hvor mange som besøker ulike sider, hvor lenge besøket varer, hvilke nettsteder brukerne kommer fra og hvilke nettlesere som benyttes. Ingen av informasjonskapslene gjør at vi kan knytte informasjon om din bruk av nettstedet til deg som enkeltperson. Informasjonen som samles inn av Google Analytics, lagres på Googles servere i USA. Mottatte opplysninger er underlagt Googles retningslinjer for personvern. En IP-adresse er definert som en personopplysning fordi den kan spores tilbake til en bestemt maskinvare og dermed til en enkeltperson. Vi bruker Google Analytics sin sporingskode som anonymiserer IP-adressen før informasjonen lagres og bearbeides av Google. Dermed kan ikke den lagrede IP-adressen brukes til å identifisere den enkelte brukeren.

2. Søk

Hvis nettsiden har søkefunksjon så lagrer informasjon om hvilke søkeord brukerne benytter i Google Analytics. Formålet med lagringen er å gjøre informasjonstilbudet vårt bedre. Bruksmønsteret for søk lagres i aggregert form. Det er bare søkeordet som lagres, og de kan ikke kobles til andre opplysninger om brukerne, slik som til IP-adressene.

3. Del/tips-tjenesten

Funksjonen "Del med andre" kan brukes til å videresende lenker til nettstedet på e-post, eller til å dele innholdet på sosiale nettsamfunn. Opplysninger om tips logges ikke hos oss, men brukes kun der og da til å legge inn tipset hos nettsamfunnet. Vi kan imidlertid ikke garantere at nettsamfunnet ikke logger disse opplysningene. Alle slike tjenester bør derfor brukes med vett. Dersom du benytter e-postfunksjonen, bruker vi bare de oppgitte e-postadressene til å sende meldingen videre uten noen form for lagring.

4. Nyhetsbrev

Nettsiden kan sende ut nyhetsbrev via epost hvis du har registrert deg for å motta dette. For at vi skal kunne sende e-post må du registrere en e-postadresse. Mailchimp er databehandler for nyhetsbrevet. E-postadressen lagres i en egen database, deles ikke med andre og slettes når du sier opp abonnementet. E-postadressen slettes også om vi får tilbakemelding om at den ikke er aktiv.

5. Påmelding, skjema

Nettsiden kan ha skjema for påmelding, kontaktskjema eller andre skjema. Disse skjemaene er tilgjengeliggjort for publikum for å utføre de oppgaver de er ment å gjøre. Påmeldingsskjema er for at besøkende kan melde seg på eller registrere seg. Kontaktskjema er for at besøkende enkelt kan sende en melding til nettsidens kontaktperson. Vi ber da om navnet på innsender og kontaktinformasjon til denne. Personopplysninger vi mottar blir ikke benyttet til andre formål enn å svare på henvendelsen. Skjema sendes som epost via Mailgun som tredjepartsløsning. Hele innsendelen blir lagret hos Mailgun i 24 timer. Mellom 24 timer og 30 dager er det kun mailheader som blir oppbevart før innsendelsen blir slettet etter 30 dager. Årsaken til denne lagringen er for å bekrefte om eposter blir sendt fra nettsiden og videresendt til riktig mottaker. Når eposten er mottatt av mottaker så er det opp til mottaker å avgjøre Databehandlingsbehovet av eposten.

6. Side- og tjenestefunksjonalitet

Det blir brukt informasjonskapsler i drift og presentasjon av data fra nettsteder. Slike informasjonskapsler kan inneholde informasjon om språkkode for språk valgt av brukeren. Det kan være informasjonskapsler med informasjon som støtter om lastbalanseringen av systemet slik at alle brukere blir sikret en best mulig opplevelse. Ved tjenester som krever innlogging eller søk kan det bli brukt informasjonskapsler som sikrer at tjenesten presenterer data til rett mottaker.

7. Hvordan håndtere informasjonskapsler i din nettleser

www.nettvett.no kan du lese om hvordan du stiller inn nettleseren for å godta/avvise informasjonskapsler, og få tips til sikrere bruk av internett.